Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Van schoonheidsspecialiste tot schrijfster

Door: Liesbeth van der Togt Algemeen

HOOGERHEIDE– Steffi Stadhouders (31) is moeder van Eva (8) en Job (3). Terwijl ze in het dagelijkse leven schoonheidsspecialiste is met een salon aan huis, is ze sinds kort nu ook de schrijfster van een kinderboek, ‘Moen en een bijzondere dag’.

DOOR LIESBETH VAN KERKHOF-VAN DER TOGT

“Mijn man lachtte me eerst uit,” zegt Steffi in de smaakvol ingerichte woonkamer van het door henzelf helemaal gerenoveerde huis uit de eerste helft van de vorige eeuw. Kleurige kindertekeningen aan de wand, muziek van K3 op de achtergrond, kinderstoelen aan de eettafel: hier woont een jong gezin. “Ik werd echter steeds serieuzer.” Ze vertelt hoe ze wakker lag, denkend aan hoe ze haar droom vorm kon geven.

Eva 

Eva is licht verstandelijk beperkt, vertelt Steffi. “Waarschijnlijk door zuurstofgebrek bij de geboorte. Ze heeft moeite met leren, zit op het speciaal onderwijs waar ze elke dag met een busje naartoe gaat. Ze denkt anders, voelt dingen anders. Ze is heel veel boos. Dat uit zich in veel huilen. Soms is het moeilijk daarmee om te gaan, vooral voor anderen. Je ziet niet aan Eva dat ze een beperking heeft, dat maakt het moeilijk voor mij als moeder: ík weet het, maar anderen niet”, vertelt Steffi. Bij Eva ligt de basis voor het boek.

Voor later

Steffi leest haar kinderen elke dag voor. Ze vertelt haar dochter ook vaak zelf verzonnen verhaaltjes, “over de gekste dingen”, zegt ze. “Als ik Eva voorlees, dwaalt ze snel af. Naar mijn verhaaltjes luistert ze aandachtig omdat ik precies weet wat haar boeit. Ik probeer wel altijd een boodschap mee te geven.” Steffi vervolgt: “Nu snapt ze emoties soms niet, omdat haar ontwikkeling trager gaat. Mijn insteek in het boekje is dat je altijd wel iemand in je leven tegenkomt die van je houdt zoals je bent. Ik vind het heel mooi als ze iets heeft van mij, iets waar ze later naar kan kijken.”

Cactussen

Het verhaal over Moen, meloen en cactus in één, en de egel die zijn vriendje wordt, is geïnspireerd door de cactusverzameling van Steffi’s moeder. “Ik heb zelf ook veel cactussen,” zegt Steffi, “maar mijn moeder heeft er meer dan 1.000.” Aanvankelijk sloeg ze zelf aan het schetsen, maar ging toch op zoek naar een illustrator. Na enig rondvragen, kwam ze uit bij Puck Paassen uit Hoogerheide. Puck kon tegemoet komen aan haar wensen om stripfiguurtjes bij Steffi’s teksten te tekenen en de titel van het boek in Tattoostijl-letters te ontwerpen, waar Steffi een fan van is. Steffi is zo’n anderhalf á twee jaar bezig geweest het verhaal van Moen rond te krijgen naar de mooie uitgave die het nu is geworden.

Een vriendje voor Moen

Als Moen op kamp gaat komt hij de egel tegen. Omdat ze allebei stekels hebben, kunnen ze het goed met elkaar vinden en beleven ze samen een avontuur. “Mijn insteek was niet om te verkopen,” zegt Steffi. Maar voor wie de rest van het verhaal wil lezen, is ‘Moen en een bijzondere dag’ verkrijgbaar bij de Primera en Bei Hanneke in Hoogerheide en Intratuin in Halsteren voor 12,99 euro. En of er een vervolg komt? “Ik had er veel plezier in, zeker weten,” lacht ze. “Ik heb al een nieuw vriendje voor Moen in gedachten…..” [n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief