Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Een kijkje achter de poorten bij Aviolanda

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - ‘Neem een kijkje achter de poorten!’ Die oproep werd een tijd geleden door Aviolanda Aerospace gedaan. En daar waar je normaal gesproken niet zomaar het terrein op komt, bleek dit een gouden oproep. Er kwamen vele enthousiaste reacties terug en vier mensen werden geselecteerd voor de eerste editie van een rondleiding over het businesspark. Voor allevier de mensen was het niet alleen een rondleiding, maar ook een reis terug in de tijd, want allemaal hebben zij herinneringen aan dit stukje Woensdrecht.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

 

Het was een informatieve tour voor de genodigden, met bezoeken aan vier bedrijven op het businesspark, maar eigenlijk was het voor hen vooral herinneringen ophalen.

Wereld van verschil 

Hans de Jong woont nu in Julianadorp, maar tot 2010 was hij een vast gezicht op Aviolanda. “Ik heb hier vanaf 1963 gewerkt. Eerst had ik hier mijn dienstplicht en daarna ben ik verder gegaan als vliegtuigonderhoudstechnicus. Ik heb diverse opleidingen bij motorenbouwers gevolgd en heb uiteindelijk tot 2010 hier gewerkt.” Hoewel hij dus nog niet zo heel lang weg is, is er in die jaren wel veel veranderd. “Het is echt een wereld van verschil met toen ik net begon. Vroeger deden we vooral het onderhoud, maar wat we toen deden kun je niet vergelijken met wat er nu gebeurt. Toen ik hier in ‘63 kwam, was het allemaal groots en mooi en nu is het nog grootser en mooier. Ik ben nog steeds een tester, werk in flight simulatoren, maar als ik dit allemaal zie, dan beginnen mijn vingers toch weer een beetje te jeuken.”

Herinneringen

Ook voor Cees Borremans was de uitnodiging een mogelijkheid om herinneringen op te halen. “Ik heb hier acht jaar gewerkt, vanaf 1965 tot 1973. Eerst werkte ik bij Fokker Elmo en daarna ben ik verder gegaan in de engineering. Ik heb hier maar acht jaar gewerkt, maar dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Ik kan me nog herinneren dat ik met de ombouw van de F28 bezig ben geweest, dat we er een heel stuk tussen moesten zetten. Dat was toch wel bijzonder werk om te doen, zomaar een gat in een romp maken. Maar sinds 1973 ben ik hier dus niet meer geweest, ook al woon ik nog steeds in Hoogerheide. Dus toen mijn zoon de oproep zag, hebben we de kans gegrepen om hier weer eens een kijkje te komen nemen.” 

Piet Meesters uit Hoogerheide en zijn dochter Corry voelden zich als Sjakie in de Chocoladefabriek, want ook zij mochten op bezoek bij Aviolanda als omwonenden. “Ik heb 40 jaar bij Fokker gewerkt, eerst als plaatwerker, daarna bij de instrumenten, het bedrijfsbureau en vervolgens bij de documentatie. Ik ben 29 jaar geleden met pensioen gegaan en was hier niet meer geweest. Het is erg bijzonder om te zien dat er zoveel is veranderd. Vroeger was er maar een hal en nu zijn er zoveel hangars. Toen waren de vliegtuigen groot, maar nu zijn ze nog veel groter.” Dochter Corry vond het erg leuk om met haar vader mee te gaan, want ook voor haar liggen er herinneringen. “We mochten destijds weleens met mijn vader mee naar het werk in de zomervakantie. Wat was het leuk om koffie of chocolademelk uit de automaat te halen of papieren te mogen versnipperen. Ik zei net nog toen we in de hangars kwamen: ‘het ruikt nog steeds hetzelfde als vroeger.’”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief