Afbeelding
Foto: Familie Bijlhouwer

Fenne stoot naar de winst op NK Indoor: vierde Nederlandse titel voor topatlete uit Hoogerheide

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Dat wij de in gemeente Woensdrecht toptalenten hebben rondlopen op het gebied van sport, dat wisten we al. Maar soms zitten tussen de toptalenten ook uitschieters, toptalenten onder de toptalenten, zoals Fenne Bijlhouwer. De 16-jarige atlete uit Hoogerheide heeft namelijk haar vierde Nederlandse titel behaald op het onlangs gehouden NK Indoor Atletiek in Apeldoorn. 

Fenne is Nederlands Kampioen geworden bij het kogelstoten met een afstand van 15.59 meter. Dit was niet alleen goed voor een PR (persoonlijk record) en een clubrecord, maar met deze afstand voldeed Fenne ook aan de EK U18-limiet voor de Europese Kampioenschappen in Slowakije in juli dit jaar. U18 staat daarbij voor ‘onder 18’. Dat Fenne kampioen werd, was voor haar een volkomen verrassing. “Ik wist niet zeker of ik mee mocht naar het NK, omdat ik last had van een blessure aan mijn hiel en kuit.” Haar trainer Dirk vander Avert vermoedde een kleine scheur in de kuit, maar dit bleek na een echo in het ziekenhuis en superintensieve begeleiding door fysiotherapeut Jeroen Blommerde, gelukkig niet het geval. En dus mocht Fenne toch naar het NK, na ook nog eens een intensief trainingstraject om er te staan op dat NK.

De winnende worp

Op het NK moest Fenne zoals altijd eerst haar startnummer ophalen en zich aanmelden. “Daarna liep ik een rondje door de hal, ben ik wat gaan eten en deed ik door mijn blessure een rustige warming-up. Vervolgens werd ik opgeroepen voor de callroom, waar ik zo’n tien tot vijftien minuten moest wachten voordat je de hal in mag. Dan moet je even zwaaien naar de camera voor de livestream en mag je inwerpen. Daarna volgt dan de wedstrijd.” De eerste worp van Fenne bij het kogelstoten was direct een goede: 14,91 meter. “Bij mijn vierde worp kwam ik nog verder: 15,39 meter. Dat was een PR en ook de limiet voor het EK. Ik stond daarna meteen eerste.” Haar zesde worp kwam het verste: 15,59 meter. Haar directe concurrenten op het NK konden niet aan die worp tippen en dus werd Fenne opnieuw Nederlands Kampioene. “Na de wedstrijd moet je dan nog een uur of twee wachten voor je opgeroepen wordt voor de podiumceremonie. Daar kreeg ik een knuffel en een medaille. Deze medaille hangt nu bij de andere medailles op mijn kamer.”

Sponsors gezocht

En dat zijn inmiddels dus al vier gouden medailles behorend bij een Nederlandse titel. Een bijzondere prestatie, al traint Fenne daar heel hard voor. “Ook al is het mijn vierde titel, het went nooit. Het blijft altijd speciaal. Ik weet wat ik er voor doe en wat mijn ultieme droom is: uitkomen voor Nederland op een WK of Olympische Spelen bij de Senioren.” Daarvoor traint Fenne nu zes dagen in de week, waarbij ze twee tot drie ochtenden in de week om 6.00 uur in de ochtend al in de krachtzaal zit voor een training van 1,5 uur. Daarna fietst ze naar school en in de avond traint ze opnieuw, met in het weekend vaak een wedstrijd. Voor een bijbaantje heeft ze geen tijd, behalve de bezorging van onder meer de Woensdrechtse Bode in haar eigen wijk. Haar sport kost echter wel heel wat geld. “De kosten nemen alleen maar toe, voor (buitenlandse) trainingskampen, materialen, trainers, straks ook betaalde fysiotherapie vanaf 18 jaar. Daarom zoek ik nog naar bedrijven of personen die mij willen steunen bij het realiseren van mijn droom. Dat kan via fennebijlhouwer@hotmail.com of via Instagram: Fenne Bijlhouwer.

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief