Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Reparatiecafés: slim, sociaal en duurzaam

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - De Europese Commissie heeft recent besloten dat fabrikanten van elektronische apparatuur kapotte producten eerder moeten repareren. Het wordt fabrikanten verboden reparatie onmogelijk te maken, zodat mensen niet gelijk iets nieuws aan moeten schaffen, maar het apparaat kunnen laten herstellen. Het doel: minder spullen bij het vuilnis laten belanden. De nieuwe regelgeving kan gevolgen hebben voor reparatiecafés, maar in de gemeente Woensdrecht vrezen ze daar nog niet voor.

“Voordat die regeling er daadwerkelijk helemaal is en fabrikanten zover zijn, zijn we misschien wel twintig jaar verder”, geeft Huite Posthuma aan. Hij is samen met Ludie Dries (de allereerste vrijwilliger), Frits Meijer (de tweede), Johan Rooijmans, Frenk Kagie en Ton Cloots iedere tweede woensdagmiddag van de maand te vinden in MFC De Drieschaar voor het Reparatiecafé Ossendrecht. Dat neemt niet weg dat sommige apparaten inderdaad weleens makkelijker te repareren zouden mogen zijn. “Sommige apparatuur zit helemaal dichtgetimmerd met techniek en is daardoor lastig te repareren. Maar we komen echt van alles tegen en meestal kunnen we het wel repareren.” Soms zitten er ook wel uitdagingen tussen. “Ludie heeft een losse aardlekschakelaar gereed staan als we een apparaat testen. Maar soms reageert die schakelaar net te traag en dan valt weleens even kortstondig de stroom uit.” Zo ook bij het laatste Reparatiecafé, maar met behulp van lichtjes van mobiele telefoons en het aanwezige technische vernuft gingen de reparaties gewoon door. Stofzuigers werden bekeken, koffiezetapparaten getest en er werden ook apparaten ‘afgeschreven’. Want niet alles valt altijd te repareren. Zelfs niet als straks de regelgeving aangepast wordt en reparatie gemakkelijker zou moeten worden.

Oprichting in 2014

Volgens Loes van Arkel, samen met Wendy de Koning oprichter van het Reparatiecafé Ossendrecht en gastvrouw bij het Reperatiecafé, bestaat het café sinds december 2014 en zitten ze sinds 2017 in MFC De Drieschaar. “De pilot was in het najaar in het Zuidwesthoek College. Toen bleek al gauw dat we echt in de kern moesten zitten en niet daarbuiten. Aanleiding voor de oprichting was de lezing van prof. Jan Rotmans (bekend van Zembla-bij een breed publiek) in de Protestantse Kerk in Ossendrecht. Wij staken toen de koppen bij elkaar: ‘wat gaan wij doen in Ossendrecht?’. En toen zijn we ‘gewoon begonnen’. De eerste vraag bij de oprichting was ‘Hoe komen we aan gereedschap?’. Dat bleek al snel geen probleem: klussers zweren bij hun eigen spullen en brengen graag van alles mee.” Wendy de Koning en Loes van Arkel. zijn ondersteunend aan de vrijwillige monteurs en zijn verantwoordelijk voor het beheer van financiën, organisatie en publiciteit van het Reparatiecafé Ossendrecht. “We fungeren ook als gastvrouw. We ontvangen de mensen en inventariseren zo ook al wat ‘er binnen komt’. We maken een praatje met onze gasten; dat op zich is al erg leuk. En ook wel een sub-doelstelling van ons: sociale cohesie bevorderen. Wendy en ik hebben denk ik wel oog voor het belang van een leuke dorpsgemeenschap. De allereerste doelstelling van het Reparatiecafé was natuurlijk: duurzaamheid; het verkleinen van de enorme afvalberg, maar ook het aan het denken zetten van mensen over dit soort thema’s.” 

Reparatie in het café is gratis, maar er staat wel een fooienpot. “De fooienpot dekt de kosten, en vanuit het dorpsplatform krijgen we een bijdrage voor de koffie/thee. Na afloop drinken we met de mannen een glas en we lunchen één keer per jaar gezamenlijk.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief