Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Repareren: een duurzaam goed

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - Niet alleen in Ossendrecht is er een Reparatiecafé, ook Woensdrecht heeft een eigen Reparatiecafé. Iedere eerste en derde vrijdagmiddag van de maand komen in Buurthuis Woensdrecht vijf vrijwilligers tezamen om hun reparatiediensten gratis aan te bieden.

Volgens Jan Krijtenburg van Stichting Buurtwinkel Woensdrecht hebben de vijf mannen, Gerard, Walter, Dick, Fred en Albert, altijd wel wat te doen. “Ze zetten zich belangeloos in om allerhande gebruiksvoorwerpen te repareren. Jammer is wel dat sommige mensen hier doordeweeks komen om spullen af te geven en dan verwachten dat het dan wel even gerepareerd wordt. Maar dat is niet de bedoeling: als het reparatiecafé open is, zijn de vrijwilligers er ook, die ter plekke bekijken of het apparaat gemaakt kan worden. Dat doen ze helemaal voor niets, al staat er wel een fooienpot.” 

Van reparatie tot advies

Wat er ter reparatie wordt aangeboden verschilt niet zoveel van het aanbod in Ossendrecht: van stofzuigers en elektrisch gereedschap tot haardrogers en koffiezetapparaten. Volgens vrijwilliger Fred zijn helaas niet alle apparaten altijd te maken. “Soms kunnen we het niet oplossen, maar we proberen het in ieder geval altijd. Oudere apparatuur is vaak makkelijker te maken dan nieuwe apparaten. Die bevatten vaak veel kleine componenten wat het soms best lastig maakt.” Voor advies over apparatuur kun je overigens ook terecht bij het Reparatiecafé. “Dan helpen we mensen gewoon weer even op weg en geven we advies hoe ze iets aan de praat kunnen krijgen. Want daar zijn we ook voor.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief