Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente Woensdrecht: ‘Wij staan niet open voor civiele lijnvluchten vanaf vliegbasis Woensdrecht’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - Hoogleraar Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft Joris Melkert en ANVR-topman Frank Oostdam lijkt het wel een goed idee: Vliegbasis Woensdrecht tijdens de maandenlange sluiting wegens onderhoud van Eindhoven Airport als alternatief vliegveld inzetten. Maar in Woensdrecht zelf zijn ze zeker niet van plan om van de vliegbasis een vliegveld voor civiele vluchten te maken. 

Volgens een gemeentewoordvoerder hebben ook zij uit de media moeten vernemen dat er een luchtvaartdeskundige van de TU Delft is, professor Joris Melkert, die de suggestie deed om vliegbasis Woensdrecht te gebruiken voor lijntoestellen wanneer vliegbasis Eindhoven in 2027 een aantal maanden dicht gaat voor groot onderhoud. “Vooralsnog zien we dat als niet meer dan een gedachte van de desbetreffende deskundige. Hoewel het theoretisch misschien zou kunnen, zien we veel praktische bezwaren: stikstof, geluid, infrastructuur, de discussie over Ruimte voor Defensie, het zware beveiligingsregime van de vliegbasis vanwege alles wat met de F35 gebeurt etcetera. We zijn erg trots op onze positie in de regio op het gebied van luchtvaartonderhoud met de militaire vliegbasis en de civiele samenwerking die er is bij Aviolanda, maar er is vanaf het begin af aan bij de ontwikkelingen rondom Aviolanda gezegd dat we niet open staan voor civiele lijnvluchten. Dit standpunt zullen we handhaven, indien er contact met ons opgenomen wordt via een officiële weg. Tot op heden is dit niet het geval.” Ook Vliegbasis Woensdrecht geeft aan geen vragen of verzoeken te hebben gehad vanuit Eindhoven Airport, het civiele deel van Vliegbasis Eindhoven dat daarover gaat.

Tijdens de raadsvergadering van 22 februari van de gemeente Woensdrecht werd het plan van de luchtvaartdeskundige ook kritisch benaderd, zeker omdat geen van de betrokken partijen vooraf gekend is in het als ‘alternatief voor Eindhoven’ opgeworpen te worden. Duidelijk is in ieder geval dat het ‘alternatief voor Eindhoven’, wat Woensdrecht betreft, niet in Woensdrecht gezocht moet worden. Op dit moment landen er weleens civiele toestellen op Woensdrecht, maar dit zijn de toestellen die hier voor onderhoud komen op Aviolanda. Deze vliegtuigen zijn hier dus niet voor civiele lijnvluchten.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief