Afbeelding
Foto: tanteLouise/Tonny Presser

Leven in verantwoorde vrijheid, dat is Hoogerwaard

Door: Jose Van der Wegen Advertorial

HOOGERHEIDE - In de Woensdrechtse Bode van deze week staat een special over de nieuwe locatie van tanteLouise in Hoogerheide, Hoogerwaard. Dit is één van de artikelen uit deze special. Marleen Arensman, coördinator facilitair bij tanteLouise en Paula Vorstenbosch, locatiemanager bij Hoogerwaard, tellen al een tijdje af naar de verhuizing van personeel en bewoners naar Hoogerwaard. “Wij zijn supertrots dat we eindelijk hier naartoe mogen verhuizen.”

Volgens Marleen en Paula is Hoogerwaard een fris en mooi gebouw, waar iedereen zich direct thuis voelt. “We hielden al kijkdagen voor buurtbewoners, voor het personeel en natuurlijk de bewoners en de reacties waren positief. Mensen voelen de fijne sfeer, en dat draagt bij aan een goed woon- en werkklimaat.” 

Ouderen

In Hoogerwaard komen vanaf volgende week 138 ouderen te wonen, die vanwege lichamelijke of psychogeriatrische problemen niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen en verpleeghuiszorg nodig hebben. Het gaat met name om bewoners uit de gemeente Woensdrecht: van Heideduin in Hoogerheide, Mariahove in Ossendrecht en De Beukenhof in Putte, en een aantal mensen die op de wachtlijst staan. 

Leven in verantwoorde vrijheid

TanteLouise gaat in Hoogerwaard werken volgens de visie ‘Leven in verantwoorde vrijheid’. Bewoners ervaren op de nieuwe locatie zoveel mogelijk vrijheid, ook als zij dementie hebben. “Dat betekent dat we geen gesloten afdelingen meer hebben”, legt Paula uit. “We werken met gradaties: de ene bewoner kan overal komen en de andere kan bijvoorbeeld alleen binnen de woning en binnentuin komen. Daarvoor werken we onder andere met domotica die om de pols of hals gedragen wordt, waarbij we individueel kunnen instellen welke deuren open gaan of gesloten blijven.” Wat iemand (verantwoord) kan, wordt besproken samen met de bewoner, de mantelzorger en met een multidisciplinair team van tanteLouise, waaronder de specialist ouderengeneeskunde, behandelaren en zorgmedewerkers. Paula: “We kijken samen met de verpleegkundige active ageing wat mensen nog kunnen leren. We zetten in op vrijheid, op zelfredzaamheid en eigen regie. We stimuleren mensen om waar mogelijk vooral dingen zelf te doen. Dat betekent ook lekker naar buiten gaan, in de binnentuin, of eventueel een ommetje door het dorp. Hoogerwaard is daarvoor perfect gelegen, middenin het dorp.”

Werken en leren

Op Hoogerwaard komen straks 200 medewerkers van tanteLouise te werken, in diverse functies en rollen. Paula: “We hebben heel wat vacatures uitgeschreven en hebben zo’n 35 nieuwe collega’s erbij gekregen. Met een nieuw team hebben we gewerkt aan nieuwe manieren van werken en procedures. Zo komt er een leerloft op de bovenste verdieping van Hoogerwaard. Dit is voor tanteLouise een primeur voor mensen die een BBL-opleiding bij ons volgen, waarbij ze met een combinatie van werken en leren worden opgeleid tot verzorgende IG of verpleegkundige.

Andere manier van werken en wonen

De visie van Hoogerwaard, ‘Leven in verantwoorde vrijheid’, betekent ook een andere manier van werken en wonen voor bewoners, zorgpersoneel, vrijwilligers én mantelzorgers. “Omdat we eigen regie en zelfredzaamheid stimuleren. We kijken daarbij bijvoorbeeld ook welke rol mantelzorgers kunnen en willen spelen: zij kennen onze bewoners tenslotte het beste. Daarover gaan we met hen in gesprek”, aldus Paula. 

Gastvrijheid

Aansluitend aan de visie op de zorg, is gastvrijheid enorm belangrijk in Hoogerwaard, vertelt Marleen. “Dat is heel breed. Van ‘hoe ziet de menukaart eruit’ tot ‘hoe zorg je voor de juiste beleving voor de bewoners, bezoekers, personeel en vrijwilligers?’.” De prachtige brasserie De Heerlijckheid, gelegen op de begane grond, wordt straks een fijne plek voor de bewoners, hun familie en het personeel. “De brasserie is ook open voor mensen van buitenaf, buurtbewoners die ook andere contacten willen leggen. Er is een kleine kaart en dagschotel. De brasserie maakt het mogelijk om even in een andere setting te komen en misschien zelfs wel oude bekenden te zien.” 

Een vertrouwd gevoel, dat is ook iets wat ze op Hoogerwaard nastreven. Paula en Marleen: “We proberen de bewoners hier zich gauw thuis te laten voelen, het ze zoveel mogelijk naar de zin te maken, met een vast en vertrouwd team per woning. Wij kunnen niet wachten om hier de zorg te mogen verlenen zoals we dat bedacht hebben voor Hoogerwaard.”

Vanaf komende maandag start voor tanteLouise en haar bewoners, mantelzorgers, medewerkers en vrijwilligers een grote ‘verhuisoperatie’ in de gemeente Woensdrecht. Bewoners van De Beukenhof, Mariahove en Heideduin verhuizen dan naar het nieuwe verpleeghuis Hoogerwaard in Hoogerheide of naar Mariahove in Ossendrecht. In de week van 19 februari wordt naar Hoogerwaard verhuisd, in de week van 26 februari naar Mariahove. De dagverzorging verhuist van Heideduin naar Mariahove. Marleen: “Er komt veel kijken bij zo’n verhuizing. Maar we zijn goed voorbereid, en we gaan ervoor zorgen dat het voor onze bewoners allemaal zo rustig mogelijk verloopt. Veel collega’s en vrijwilligers van tanteLouise komen meehelpen. Verhuisbedrijf Van Egeraat verhuist al decennia voor tanteLouise, dus we zijn in goede handen.”

Woonzorgcentrum Mariahove in Ossendrecht heeft voor de verhuizing een flinke opfrisbeurt gekregen. Alle muren zijn fris geschilderd, er komt deels nieuw meubilair en de ruimte waar de dagverzorging komt is verbouwd. In Mariahove komen straks 44 bewoners te wonen. Het achterste gedeelte van Mariahove wordt na de verhuizing gesloopt en daar wordt in de toekomst een nieuw verpleeghuis gebouwd. De verzorgingshuizen Heideduin en De Beukenhof sluiten. Het is op dit moment nog niet bekend met er met deze panden gebeurt.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief