Afbeelding
Foto: Kees van Male
AAN DE KEUKENTAFEL

Aan de keukentafel met Kees van Male: ‘Bergen op Zoom heeft gruwelijk veel te bieden’

Door: Sanne Brusselaars Rubriek

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Kees van Male, voorzitter van ondernemersvereniging Sterck.

Altijd in loondienst geweest en nu voorzitter van een ondernemersvereniging, dat vraagt om een toelichting!

“Ja, inderdaad, mijn hele carrière ben ik in loondienst geweest. Ik ben in 1985 begonnen bij een groeiend familiebedrijf, dat inmiddels 40.000 medewerkers heeft. Met mijn achtergrond in economie, sales en marketing heb ik me daar gedurende 35 jaar kunnen ontwikkelen en gedragen als een ondernemer, zij het binnen de kaders van een dienstverband. Het familiaire aspect, de directe toegankelijkheid en het weten voor wie je je inzet, waren voor mij cruciaal in deze ervaring.”

Breng je diezelfde benadering nu ook naar je rol als voorzitter bij Sterck?

“Dat is zeker mijn bedoeling. Ik geloof sterk in het behouden van een duidelijk overzicht, gemakkelijke bereikbaarheid en toegankelijkheid voor ondernemers wanneer dat nodig is.”

Wat heeft jou gemotiveerd om deze rol op je te nemen?

“Meerdere factoren hebben meegespeeld. Allereerst was het een terugkeer naar bekend terrein. Tussen 1997 en 2004 was ik al voorzitter van de voorloper van deze vereniging. Toen ik in 2020 met pensioen ging, brak de coronapandemie uit. In 2021 benaderde het oude bestuur mij, dat te maken had met interne geschillen, om de leiding op me te nemen. Dat voelde voor mij als een geschenk uit de hemel.”

Waarom precies?

“Ten eerste bood het mij de tijd en energie om me hierop te richten. De waarde van tijd is immers onschatbaar. Bovendien gaf de onzekere periode van de coronapandemie me een zinvolle dagbesteding. Met alle restricties rondom corona viel er weinig anders te ondernemen. Het voorzitterschap vergde soms wel zo’n 20 tot 30 uur per week, en dat vulde mijn dagen aardig op. Maar mijn belangrijkste motivatie was en is dat deze stad enorm veel te bieden heeft en dat er te weinig van wordt benut. Als er daadwerkelijk samengewerkt wordt, liggen er voldoende kansen om het tij te keren.”

Kun je specifiek noemen waar jullie je op hebben gericht de afgelopen jaren?

“Onze voornaamste focus lag op het herorganiseren van de vereniging zelf. We streven naar een solide en hechte basis waarin alle leden zich thuis voelen. Met deze basis als uitgangspunt zijn we in staat om op een verantwoorde manier activiteiten te organiseren en trachten we de beleving van de stad te optimaliseren en onze stad onder de aandacht te brengen.”

Wat is jouw rol daarbij, Kees?

“Mijn rol richt zich voornamelijk op het initiëren, motiveren en stimuleren van anderen, in plaats van het gebruikelijke controleren en corrigeren. Door op deze manier te begeleiden, hoop ik een breder draagvlak te creëren en meer betrokkenheid te bevorderen.”

De stad heeft veel te bieden, maar kampt ook met veel leegstand. Waar gaat het dan mis?

“Dat antwoord is niet makkelijk te geven, omdat het een samenspel van verschillende factoren betreft. Hoewel onze stad veel te bieden heeft, zien we momenteel helaas te weinig bezoekers om een goed uitgebalanceerd winkelaanbod op te bouwen. Ik denk dat we moeten erkennen dat we niet alleen een winkelstad moeten zijn, maar eerder een belevingsstad. Mensen dienen hier niet alleen te komen om te winkelen, maar vooral om een totale ervaring op te doen.”

Stel nou dat je een onbeperkt budget had, wat zou je dan veranderen aan Bergen op Zoom?

“Dan zou ik ervoor zorgen dat de hele wereld weet dat Bergen op Zoom bestaat. En dan niet alleen Bergen op Zoom, maar de hele Brabantse Wal. Ik zeg altijd dat je eens van bovenaf moet kijken waar Bergen op Zoom nou eigenlijk ligt, want dan zal je verbaasd zijn.”

Waarom?

“Dan zie je dat het van Brabant de meest ideale plek is om te wonen. We hebben water, we hebben bossen, we hebben Rotterdam en we hebben Antwerpen. En we hebben een binnenstad die - wel stukken kleiner- maar met Breda en Maastricht vergelijkbaar is. Allemaal in perspectief gezet, in Madurodam-formaat, zo moet je het wel zien.”

Precies, bescheidenheid siert de mens.

“Ja, dat is natuurlijk wel zo. Ik ben opgegroeid in Rotterdam en de wijk waar ik in woonde had net zoveel inwoners als Bergen op Zoom totaal. Dus je moet het niet groter maken dan dat het is. Maar het is wel een plek waar je heel goed kan zijn en daar moeten we gebruik van maken. En dat laatste doen we te weinig.”

Is dat de kracht van Bergen op Zoom, de locatie?

“Absoluut. De kracht ligt natuurlijk in de stad met alle mooie historische onderdelen, maar ligt ook in de omgeving. En dat maakt ons uniek. Je hebt werkelijk alles hier wat je zou kunnen wensen.”

Hoe pak je dat aan als voorzitter?

“Samenwerking is essentieel. We werken nauw samen met de gemeente en andere belanghebbenden om deze uitdagingen aan te pakken. Als pensionado met veel tijd en ervaring heb ik de tijd  om me hierop te focussen terwijl de ondernemers zich kunnen concentreren op hun bedrijfsvoering.”

Kees, jouw rol als voorzitter is tijdelijk toch?

 “Ja, klopt.”

Toch klinkt het alsof jij voornamelijk bezig bent met lange termijn trajecten. Is dat niet lastig?

“Mijn doel is een basis leggen. Ik ben in 2021 hierin gestapt, heel voorzichtig en eigenlijk pas in 2022 serieus van start gegaan met de voorbereidingen en gesprekken met de gemeente. Ik heb beloofd om tenminste tot 2025 actief te zijn. En ja, dan ben ik 72, dus dan denk ik dat het heel verstandig is dat er iemand anders is die het overneemt Ik vind het bouwen en opzetten leuk, maar daarna is mijn taak klaar.”

Als we dan kijken naar de stad Roosendaal. Jullie zijn namens Sterck naar de Raad van State gegaan vanwege de uitbreiding van Rosada.

“Klopt.”

Waarom doen jullie dat als Sterck?

“Volgens mij is het heel simpel. We hebben een hele kwetsbare binnenstad met 20 procent leegstand, dat is echt veel. Er staan in het kernwinkelgebied 50 panden leeg. De demografische samenstelling van onze bevolking is niet echt sterk te nomen, wat terug te vinden is in het winkelaanbod. Dan vind ik het geen goed idee om op 12 kilometer afstand een outlet neer te zetten met prijzen die niet vergelijkbaar zijn met wat je hier betaald.”

Ik noem het misschien een beetje calimerogedrag, maar moet Bergen op Zoom niet zichzelf bedruipen?

“Nee, volwaardig nee. Ik ben er voor de stad Bergen op Zoom en ik vind dat je het mij persoonlijk kwalijk zou mogen nemen wanneer ik als als voorzitter er niet alles aan zou doen om de kwetsbaarheid van deze stad te beschermen. En uitbreiding van Rosada op dit moment, komt Bergen op Zoom niet ten goede.”

Ja, begrijpelijk. En dat heb je ook bij de raad van Roosendaal ingediend toch?

“Absoluut, we hebben de koninklijke weg bewandeld. We hebben eerst een zienswijze ingediend en die zelfs mondeling aan de raad aldaar toegelicht dat wij bezwaar maken tegen, niet eens zozeer de uitbreiding maar tegen het pakket wat ze mochten verkopen. Want wat is nou outlet? Voor mij is outlet alles wat overjarig is.”

Maar dat is bij Rosada niet.

“Nee. Bij Rosada wordt alles verkocht van horloges tot bloemen tot boeken, verzin het maar. Het is een gewoon volwaardig winkelcentrum geworden met lagere prijzen en niet meer het outlet verhaal.”

Maar stel nou Kees, dat jullie het winnen. Dan heb je toch nog steeds het probleem van Bergen op Zoom niet opgelost?

“Daar los ik het probleem van hier niet mee op, maar dat is ook de opzet niet.”

Maar jij wil er gewoon alles aan doen om die kwetsbaarheid van de stad te beschermen?

“Ja dat is het verhaal, meer is het niet!”

We moeten helaas het gesprek gaan afsluiten, maar dat doen we niet zonder onze vaste slotvraag gesteld te hebben. Als jij de keuze hebt om met iemand, wie dan ook, aan de keukentafel te kunnen zitten en een halfuurtje te praten met diegene. Wie zou dat dan zijn?

“Dan kies ik toch mijn beste vriend die in 2015 overleden is en waarmee ik de camino wandelingen zou gaan doen. Hij was eigenlijk mijn zelf gekozen broertje. Als ik die tijd ooit terug zou kunnen draaien, dan zou ik dat doen en zou ik heel graag nog even een halfuurtje met hem aan tafel willen.” [n]

Paspoort
Naam: Kees van Male
Leeftijd: 70
Functie: Voorzitter van ondernemersvereniging Sterck
Burgerlijke stand: Dit jaar 50 jaar getrouwd met Dineke (69)
Kinderen: Twee zoons Gijs (47) Bas (44), en vier kleinkinderen
Waar mogen we jou voor wakker maken? “Voor een mooie meerdaagse wandeltocht. Het in je eentje met een rugzak op in de natuur op pad gaan en niet echt waar je s’avonds slaapt, geeft mij het ultieme Zwiebertje gevoel. Sinds twee jaar ben ik mede hierdoor een zeer fervent Camino-wandelaar geworden. Het begon als iets wat ik wilde afstrepen van mijn bucketlist, maar ik vond het zo fascinerend dat ik over acht weken voor de derde keer weer ga.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief