Afbeelding

Ruim baan voor Tantes van Van Gogh

Algemeen

ZUNDERT - Tantes van Van Gogh. Dat is de naam van het nieuwe bouwproject dat straks gestalte moet krijgen op de plaats van de voormalige schoenwinkel De Roos aan de Markt 25 en de woning aan de Sint Elisabethlaan 3a. Als alle procedures voorspoedig verlopen, kan er eind volgend jaar al een onherroepelijk bestemmingsplan liggen.

Maar zover is het dus nog niet. Voorlopig zijn alle betrokken partijen blij dat de neuzen in dezelfde richting staan. Dat laatste heeft het nodige overleg gekost, legt wethouder Johan de Beer uit. “In het verleden is er al eens een besluit genomen om op genoemde locatie een hotelaccommodatie te ontwikkelen. Dat is uiteindelijk echter niet doorgegaan. Vanuit de Centrumvisie echter bleef onze focus wel gericht op ontwikkeling.”

Eisen Dat zich in het voorjaar David Castelijn van DC Bouw en Ontwikkeling meldde met serieuze plannen voor de locatie, stemde de wethouder dan ook tot vreugde. “Er werd een plan ingediend dat voorzag in de bouw van een geheel nieuw appartementencomplex met aan de onderzijde een zogeheten commerciële plint. Het pand aan de Molenstraat plus het achterliggende gebouw zou daarbij volledig moeten worden gesloopt.” Zo eenvoudig als het klinkt, lag het echter niet. Aan het project worden namelijk de nodige eisen gesteld. Zo moet het een bijzonder project zijn vanwege de zogeheten sterlocatie, dient er voor wat betreft de zichtlijn rekening te worden gehouden met de achterburen van Avoord (De Willaert) en moet ook de Stichting Van Gogh & Zundert (middels het Van GoghHuis directe buurman) bij de plannen worden betrokken.

Bedenkingen Laatstgenoemde partij had zo haar bedenkingen bij de volledige sloop van het naastgelegen pand, vertelt Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis. “Het buurpand staat voor ons in het midden van wat wij ‘het Van Goghkwartier’ noemen. De stichting is statutair verplicht om bescherming van het erfgoed van Van Gogh op de voet te volgen. Wij hebben daarom extra onderzoek verricht naar de historie en betekenis van het pand. Het speelt een belangrijke rol in het leven van Van Gogh. Zijn peettantes woonden er, Vincent is er zeker geweest. Er is een foto van zijn geboortehuis. Dat bestaat niet meer, maar het pand ernaast - het huidige buurpand dus - wel. Sloop was voor ons dan ook geen optie.”

Nieuw ontwerp Restauratie van het al sterk in verminkte staat verkerende voormalige pand van de Roos zou echter kostbaar en bijkans onmogelijk zijn. Om handhaving van de Van Goghbeleving te kunnen garanderen, werd vervolgens ingezet op reconstructie van een pand uit de tijd van Van Gogh aan de hand van oude ansichtkaarten. Ad Schoenmakers van Architecten Buro Schoenmakers maakte daartoe een nieuw ontwerp, waarna bij ambtenaren uit Breda advies wed ingewonnen over dit voor het dorp Zundert ‘binnenstedelijke vraagstuk’. Het resultaat was een nieuw plan waarin de betrokken partijen zich goed kunnen vinden: omdat behoud van het pand financieel niet interessant is, vindt er wel sloop plaats maar wordt er teruggebouwd met inbreng van authentieke elementen aan de hand van ansichtkaarten. Er komt geen commerciële plint. Aan de zijde van de Molenstraat komen vijf appartementen (drie op de begane grond en twee boven), terwijl aan de achterzijde vijftien appartementen worden gerealiseerd in vier lagen. Verder is er een inpandige parkeerkelder en wordt een doorsteek gecreëerd tussen het Van GoghHuis en -plein. Het plan gaat binnenkort naar de raad. FOTO ARTIST'S IMPRESSION ARCHITECTEN BURO SCHOENMAKERSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief