Afbeelding

Femke Dekkers uit Rijsbergen genomineerd voor Koninklijke Prijs Vrije Schilderkunst

Algemeen

RIJSBERGEN - In totaal 24 talentvolle, jonge schilders zijn genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Eén van hen is Femke Dekkers (35) uit Rijsbergen. “Of ik de Prijs nu win of niet, deze nominatie is een grote eer.”

“Ik zag de oproep voor inschrijvingen voor deze prijs,” vertelt de tegenwoordig in Breda woonachtige Femke. “Het was mijn laatste kans. Ik ben dit jaar 35 geworden en dat is de grens voor het criterium ‘jonge’ schilder. Ik was benieuwd hoe ver ik met mijn fotografisch werk zou komen bij een prijs voor schilderkunst.” Ver dus. Want uit een groot aantal inzendingen (in 2014 waren dat er 251) koos de jury het werk van Femke en van nog 23 andere kunstenaars. “Ik voel me meer schilder dan fotograaf. En dat ziet de jury blijkbaar ook.”

Composities Femkes werk bestaat uit foto’s. Maar wie ze ziet, kan gemakkelijk denken dat het een schilderij is. “In mijn werk komt de liefde voor composities en geometrische vormen tot uiting,” legt Femke uit. Met de fotocamera bakent ze delen van ruimtes af. In die ruimte speelt ze met perspectief en gebruikt diverse materialen. “Een stuk behang, gipsplaat, karton en verf. De ene handeling leidt tot een volgende. Het kader van de camera is mijn doek. Ik kijk en zie wat ik mis. Net zo lang tot ik een beeld vind, dat ik vooraf niet had kunnen bedenken.” Dat is het moment van de ‘klik’ die ze maakt met haar analoge camera. “Met een digitale camera is de verleiding te groot om tussendoor veel foto’s te maken. Dat verstoort het streven naar een ideaal beeld.”

Kunstacademie Femke is geboren in Rijsbergen en startte pas op haar 27e met de Kunstacademie. “Het leek me te hoog gegrepen.” Niets bleek minder waar, want voor haar afstudeerproject ontving ze de Lucasprijs van de gemeente Den Bosch. Daarna bleef er een stroom van aandacht voor haar werk. Zo exposeerde ze in 2012 bij het Van GoghHuis in Zundert, had ze in 2013 een solo-expositie in het Noordbrabants Museum. En nu de nominatie voor de Koninklijke Prijs. “Nee, ik weet nog niet wat ik tegen de Koning ga zeggen. Ik laat het op me afkomen. De nominatie is eervol en hopelijk leidt het weer tot mooie nieuwe projecten.”

Koning De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst is in 1871 door Koning Willem III ingesteld. Koning Willem-Alexander reikt op 9 oktober a.s. in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Prijs uit. De tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen is van 10 oktober tot en met 15 november te zien in het Paleis op de Dam.

Femke aan het werk in haar atelier. FOTO BEELDVELD / WILFRIED SCHOLTESBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief