Ter ere van het 75-jarige jubileum zet de buurtschap een tentoonstelling op in de tent.
Ter ere van het 75-jarige jubileum zet de buurtschap een tentoonstelling op in de tent. Foto: Tess Mutsters

Buurtschap Helpt Elkander presenteert expositie over 75-jarige historie

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - Buurtschap Helpt Elkander vierde het afgelopen jaar haar 75-jarig jubileum. De buurtschap maakt er een echt feest van, met onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van de buurtschap die 14 en 15 mei te bezichtigen is. 

Eigenlijk vierden ze vorig jaar al het 75-jarig jubileum, maar toen konden de festiviteiten natuurlijk niet doorgaan vanwege corona. “Eigenlijk zitten we nog net wel in het jubileumjaar,” zegt Johan Verheijen. “Het nieuwe jaar begint eigenlijk pas als het bouwseizoen echt begint.”

Werkgroep Historie

Bij zowel Johan Verheijen als John Haast is het corso bij Helpt Elkander er met de paplepel ingegoten. ‘Of misschien wel erin geslagen,” lacht Johan. Ze zijn dan ook allebei overduidelijk trots op hun buurt en vertellen er graag over. Beide mannen zitten in de werkgroep Historie van Helpt Elkander, een van de vele werkgroepen die de actieve buurtschap heeft. De werkgroep bestaat al tien jaar en voor het jubileumjaar is zij onder andere bezig geweest met het maken van een jubileumboek.

Historisch erfgoed

Verder werden maquettes gerestaureerd en krantenknipsels en anekdotes verzameld. Het historisch erfgoed veiligstellen noemen ze het zelf. Buurtschap Helpt Elkander heeft behoorlijk veel maquettes. “Ik zal niet zeggen dat wij er nog de meeste hebben van alle buurtschappen, maar we komen wel aardig in de buurt. We hebben er vijftig. De oudste maquette komt uit 1975, die is één op twintig,” vertelt John trots. 

Tentoonstelling

Ter ere van het 75-jarige jubileum zet de buurtschap een tentoonstelling op in de tent. Die tentoonstelling wordt gevuld met maquettes, vaandels, video’s, foto’s, verhalen en anekdotes. “Dit is een mooie gelegenheid om alles te laten zien dat we de afgelopen jaren hebben verzameld,” aldus John. De tentoonstelling is opgedeeld in drie tijdvakken van 25 jaar. In ieder tijdvak zijn beelden en teksten te zien. Aan het eind van de tentoonstelling kunnen zowel de gerestaureerde maquettes als de vaandels bewonderd worden.

Enthousiasme

Johan hoopt vooral dat ze met de tentoonstelling de jeugd, van binnen en buiten de buurtschap, wat bij kunnen brengen over de geschiedenis van Helpt Elkander, maar ook het hele corso. “Ik hoop dat we het enthousiasme door kunnen geven, dat de jeugd dat oppikt,” zegt hij. “Het draait bij ons echt niet alleen om het bouwen van die wagen,” vertelt Johan. 

Levendige groep

Helpt Elkander is een actieve buurtschap en veel mensen zetten zich op verschillende vlakken in voor deze buurtschap. “Zo hebben we bijvoorbeeld ook bijna veertig man op het veld staan. Er zijn overal mensen die zich inzetten voor deze buurt, dat is gewoon heel leuk, het is een heel levendige groep.”

Zaterdag 14 mei en zondag 15 mei is de tentoonstelling te bezichtigen in de tent van buurtschap Helpt Elkander aan de Ambachten 2. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief