Oekraïners verbroederen met de Rijsbergse bouwers.
Oekraïners verbroederen met de Rijsbergse bouwers. Foto: Charles Luijten

Oekraïners van harte welkom bij buurtschap Rijsbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Buurtschap Rijsbergen probeert bij de voorbereidingen op komend Bloemencorso oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne te betrekken.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Noem het maar een sociaal gebaar van de Rijsbergse corsobouwers dat misschien wel eens geschiedenis zou kunnen schrijven. Van de Oekraïners die het oorlogsgeweld in hun land zijn ontvlucht, kan men er mogelijk straks een aantal aantreffen in de tent van buurtschap Rijsbergen waar gewerkt wordt aan de bouw van de Rijsbergse corsowagen voor de eerste zondag in september.

Blijdschap

De Oekraïense vluchtelingen zijn ruim een maand geleden ondergebracht in units van De Leyakker (Amarant) aan de Laguitensebaan een steenworp van de corsotent. “Wij beschouwen ze nu als inwoners van Rijsbergen en als zij dat wensen mogen ze zich bij het buurtschap aansluiten. Op die manier kunnen ze tevens mooi onze eigen cultuur een beetje proeven,” zegt Carien van Nijnatten-Graumans die zich samen met Tini Smout-Heeren voor de Oekraïners inzet. De vluchtelingen waarderen het enorm en zijn blij wat om handen te hebben, zo laten zij in het Engels weten. Nadat ze aan de hand van beelden met toelichting door een tolk-vertaler de nodige informatie over Corso Zundert hadden meegekregen, werd gezamenlijk buiten de tent met de bouwers koffie gedronken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief