Blaaskapel Meladie zorgt voor een vrolijke noot.
Blaaskapel Meladie zorgt voor een vrolijke noot. Foto: Charles Luijten

Rijsbergen in de ban van Fancy Fair Feestweekend

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Vorig jaar nog gooide het coronavirus roet in het eten, maar dit jaar kon het Fancy Fair Feestweekend weer gewoon worden gehouden. Het organiserende comité aarzelde dan ook geen moment de draad op te pakken, waardoor het jaarlijkse evenement voor de 85ste keer terug in het dorp kon worden gebracht.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Het waren destijds Cisca Huijbregts en Gerard van den Broek, beiden leerkracht aan de plaatselijke kleuterschool De Engelbewaarder (voorloper van de huidige Sint Bavoschool), die besloten een activiteit te organiseren ter ondersteuning van Rijsbergse missionarissen en zusters die her en der in de Derde Wereld werkzaam waren. Dat werd de zogeheten Missie Fancy Fair. Omdat na verloop van tijd, althans voor zover bekend, geen dorpelingen meer op missie gingen, werd de naam van de activiteit aangepast en veranderd in Fancy Fair Feestweekend. Het huidige evenement kent een totaal andere opzet. Het verloten van een varken (big), zoals dat ooit traditie was, is alweer jaren geleden geschrapt. De baten van het Fancy Fair Feestweekend gaan tegenwoordig naar goede doelen in het eigen dorp. 

Formule 1

Het evenement werd het voorbije weekend voor de 85ste maal gehouden in en rond de Koutershof. Tot nu toe elk jaar goed voor telkens een volle bak, maar dat was het voorbije weekeinde niet het geval. Zondagmiddag waren er ongeveer honderd bezoekers en de kinderspeelplek in Koutershof telde welgeteld één kind dat aan het kleuren was. Jolanda Martens van de organisatie had het anders verwacht. “Op zaterdagavond is de feesttent normaal gesproken barstensvol, nu waren er niet meer dan 120 bezoekers,” zegt ze . Als we zondagmiddag even na 16.00 uur vertrekken komen we toch nog enkele stelletjes jongelui tegen die op weg zijn naar het evenement. “Het zal straks wel drukker worden. Eerst moet de Formule 1 op tv afgelopen zijn,” aldus Donny Mensen. bij de entree. Zijn woorden komen uit.

Zaterdag stond de bekende Truckersrit over Rijsbergs gebied op het programma, muzikaal opgeluisterd door blaaskapel Meladie. De toertocht is speciaal voor mensen met een beperking, jong en oud. Naast de chauffeur in de cabine was het voor hen weer genieten geblazen. Liefst ruim tachtig trucks kwamen voorgereden. Een geweldige spontane geste van transportbedrijven in de regio. Vrijwilligers hielpen bij het in- en uitstappen. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief