Krystyna Czernecka en Jesper Jochems werken samen om de productlijnen optimaal te laten functioneren.
Krystyna Czernecka en Jesper Jochems werken samen om de productlijnen optimaal te laten functioneren. Foto: Corine Roks
OP DE WERKVLOER

Krystyna en Jesper werken bij Ardo: ‘In overleg met de operators worden processen geoptimaliseerd’

Door: Corine Roks Algemeen

ZUNDERT - Krystyna Czernecka en Jesper Jochems werken beiden in de coolste zaak van Zundert; Ardo, producent van onder meer vriesverse groenten. Krystyna werkt als operator en Jesper maakt als monteur deel uit van de technische dienst. Leuk en afwisselend werk waarbij zij regelmatig de samenwerking zoeken om de productlijnen optimaal te laten functioneren. Enthousiast vertellen zij over hun werkzaamheden, de producten en het voordeel van werken in ploegendienst.

“Ik ben de hele dag in beweging. De ene keer bouw ik een productielijn om, dan weer stel ik het proces bij. Bij lijnproductie doen machines het werk, en dat in een bepaalde volgorde. Soms ontstaan er kleine problemen, mijn taak is het oplossen daarvan. Vaak in overleg met mijn productieteam dat bestaat uit tien collega’s. Het kan ook gebeuren dat ik een beroep moet doen op onze technische dienst,” waarbij Krystyna richting Jesper knikt.

“Op elke lijn ontdek ik nieuwe dingen, je leert de hele dag. De productielijnen zijn constant in ontwikkeling. Momenteel wordt er gebouwd aan een nieuwe ompakhal. Je kent ze wel, die mini blokjes spinazie uit het vriesvak. De groenten worden dagelijks in grote hoeveelheden vers aangeleverd. Wij verwerken deze tot vriesproduct. We hebben twee afdelingen, de versafdeling en de afdeling ompak die het hele jaar doordraait. Afhankelijk van de klant verpakken we de groenten in doosjes of zakken in verschillende formaten. Vandaar het ombouwen van een productie of verpakkingslijn,” geeft Krystyna aan.

Technische dienst

“Het assortiment groenten dat binnen dit bedrijf wordt verwerkt is enorm,” vult Jesper aan. “Boerenkool, gemengde groenten en zelfs pastinaak worden hier diepgevroren en verpakt. Het bedrijf telt 160 vaste medewerkers.” 

Jesper over zijn entree bij Ardo. “Ik werk graag met mijn handen. Via een advertentie in De Bode kwam ik hier terecht, dat was in 2015. Het bedrijf telt drie afdelingen binnen de technische dienst: koeltechnisch, mechanisch en elektrisch. Via scholing, gefaciliteerd door mijn werkgever, ben ik voor alle drie de afdelingen gekwalificeerd.”

Vrijheid

“Iedere dag is anders, je weet tevoren nooit hoe de dag wordt ingevuld. Logisch als je ingeschakeld wordt bij storingen. In overleg met de operator zoeken we naar een oplossing. Onderhoud behoort ook tot de taken van een monteur, dit pakken we op als een productie of verpakkingslijn stil staat. 

Sommige lijnen draaien namelijk niet continu, zoals in de versverwerking. Dit geeft ruimte om na te denken over verbeteringen. In overleg met de operators worden processen geoptimaliseerd. Het is heerlijk om hierin de vrijheid te krijgen.” Jesper: “Vanaf het begin dat ik hier werk wordt er geïnvesteerd in vernieuwing. Als ik terugkijk naar 2015 zie ik alleen maar progressie. Heel fijn om hieraan bij te kunnen dragen, als monteur moet je up-to-date blijven en innovaties omarmen.”

Beide werknemers vinden het een voordeel dat ze zijn opgeleid vanaf de werkvloer. 

Krystyna hierover: “Mijn loopbaan in een notendop; assistent bij het uitlezen van de machines tot vervangend teamleider. Intern heb ik opleidingen gevolgd en ben daardoor inzetbaar op alle verpakkingslijnen. In 2003 ben ik hier als uitzendkracht gestart. Nadat ik een vast contract kreeg, besloten mijn man en ik naar Zundert te verhuizen. We komen oorspronkelijk uit Polen. Mijn collega’s zijn mijn vrienden geworden. Overigens kreeg ik van mijn werkgever alle ruimte om de Nederlandse taal te leren, er werd niet moeilijk gedaan over een uurtje verlof onder werktijd.”

Voordelen

Het werken in ploegen biedt voordelen. “We draaien drie ploegen, grofweg ingedeeld in dag, avond en nacht. Vooral nu ik pas vader ben vind ik dit een uitkomst.” 

Waarbij Krystyna aanvult: “Helemaal mee eens. Ik heb kinderen in de leeftijd van 14 en 11 jaar die het nog steeds fijn vinden als er iemand thuis is. Een luxe die mijn man en ik ons kunnen permitteren door mijn ploegendienst.” [n]

Naam:
Jesper Jochems (30)

Burgerlijke staat: 
Samenwonend, is sinds vier maanden vader van Joah

Opleiding:
MBO richting Werktuigbouwkunde

Naam:
Krystyna Czernecka (40)

Burgerlijke staat:
Gehuwd, twee kinderen Kevin (14) en Nadia (11)

Opleiding:
MBO richting Verkoop/Retail

Krystyna Czernecka en Jesper JochemsBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief