Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode
AAN DE KEUKENTAFEL

Dimitri Kockx: ‘Groei is voor ons niet een doel op zich’

Door: Bregje Kop Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Dimitri Kochx.

Asselbergs en Klinkhamer viert haar 40-jarige jubileum. Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van het kantoor?
“Van die 40 jaar ben ik er zelf 21 in dienst. Sinds 2009 ben ik partner. 40 jaar geleden hebben Rolf Klinkhamer en Marc Asselbergs de handen ineengeslagen en zijn zij hun eigen kantoor begonnen. Zij begonnen vanuit de visie dat het anders kon. Rolf en Marc wilden een andere aanpak dan die van de gevestigde advocatuur: geen gewichtige taal, maar begrijpelijk en to-the-point. Marc en Rolf kenden elkaar vanuit een kantoor in Breda. Maar omdat er in Breda veel concurrentie was, zijn ze op zoek gegaan naar een andere strategische locatie. De keuze is toen gevallen op Etten-Leur, dichtbij Breda. Dat is destijds een goede keuze geweest.”

Komen jullie klanten dan ook uit West-Brabant?
“Onze 35 juridische professionals zijn actief in heel West-Brabant, maar ook daarbuiten; zowel in als buiten Nederland. Met de secties letselschade, vastgoed & omgevingsrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht en familierecht bestrijken we daarmee geografisch gezien een groot gebied, maar met een zwaartepunt in West-Brabant.”

Hoe ben jij zelf terecht gekomen bij Asselbergs en Klinkhamer?
“Na mijn rechtenstudie ben ik gaan werken bij een projectmanagementbureau (EIFFEL). Daar heb ik onder andere veel gewerkt voor overheden. Maar daar werd ik uiteindelijk niet echt gelukkig van. Desiree was toen al twee jaar aan het werk als advocaat. Dat inspireerde mij. Ik besloot mijn baan op te zeggen, heb een aanzienlijk deel van mijn salaris ingeleverd en nam afscheid van mijn leasebak. Ik kwam terecht bij een klein, algemeen advocatenkantoor in Rotterdam. Daar heb ik alles gedaan; van strafrecht tot familierecht. In de tussentijd was Desiree naar Breda verhuisd om daar aan de slag te gaan. Via een vriendin kwam ik in contact met Asselbergs en Klinkhamer. Het voelde al bij de sollicitatie goed en snel daarna ben ik toen bij Asselberg en Klinkhamer gestart op de sectie bestuursrecht.”

Jouw partner is advocaat. Hebben jullie het dan thuis nog wel eens over andere zaken?
“We hebben het zeker niet alleen over het recht, hoor. Maar het is ook wel handig. Als je ergens mee zit, dan kun je het er gewoon over hebben. We begrijpen elkaar erg goed. In die zin heeft het ook voordelen. We hebben zelden discussies als iemand in de avond moet doorwerken. We weten dat het bij ons vak hoort om af en toe door te pakken.”

Wanneer een advocaat een fout maakt, kan dat stevige gevolgen hebben. Hoe waarborg je de kwaliteit binnen jullie (grote) organisatie?
“We hebben ons kantoor opgedeeld in afdelingen; dat noemen wij secties. Op ieder sectieniveau organiseren we wekelijks of twee wekelijks werk- en jurisprudentieoverleg. Daarnaast moeten we aan opleidingsvereisten voldoen vanuit de Orde van Advocaten, de toezichthoudende organisatie voor de advocatuur. Wij staan erop dat al onze advocaat-medewerkers zich gaan specialiseren met een specialisatieopleiding op het rechtsgebied waarin ze het meest actief zijn. Daarnaast zijn we momenteel een bijzonder traject gestart met onze advocaat-medewerkers. We zijn volop bezig met een switch van een competentie gedreven hr-beleid, naar een talent gedreven hr-beleid. Dat willen we in 2024 helemaal hebben staan. Het beroep advocaat is fors belastend, dus je moet zorgen dat je medewerkers juist kracht van het werk krijgen in plaats van dat zij er op leeglopen. We willen onze medewerkers helpen om een betere versie van zichzelf te worden. Dat komt het werkgeluk ten goede en uiteindelijk vertaalt zich dat ook in kwaliteit.”

Welke karaktereigenschappen heeft een goede advocaat nodig volgens jou?
“Je moet, en dat kunnen niet veel mensen, kunnen luisteren. Ik denk dat dat een hele belangrijke eigenschap is voor een advocaat. Daarnaast moet je analytisch zijn en gerichte vragen kunnen stellen. Je moet uit het verhaal van een klant kunnen ontwaren waar het werkelijke juridische probleem zit. En dat hoeft niet altijd over een te stemmen met het probleem dat de klant zelf ziet. Ik ben ervan overtuigd dat je daar als advocaat een geboren intuïtie voor moet hebben.”

Wat heb je door de jaren heen zien veranderen in de advocatuur?
“Er wordt vaak geroepen dat de wereld aan het juridiseren is. Dat is natuurlijk ten dele wel waar, maar ik vraag me af of het in de basis nou écht zoveel anders is dan pakweg tien of twintig jaar geleden. Jaren hadden we al te maken met natuurbeschermende overheidsvoorschriften, waardoor toen al de noodzaak bestond om onze klanten die het betroffen daarin te adviseren en begeleiden. Zo begon het met de zure regen, opgevolgd door de fijnstofproblematiek. En nu dus de stikstofproblematiek. Of dat nou écht zoveel anders is dan eerder, dat weet ik niet. Het zijn steeds andere uitdagingen, maar de juridische uitdagingen blijven er en in die zin verandert er ook niet heel veel.”

Je zit al lang in ’t vak. Als je terugkijkt; welk advies had je van tevoren graag willen krijgen?
“Nou, wat ik nu veel meer doe dan vroeger is samenwerken. Waar ik vroeger altijd zelf mijn tanden stuk beet op een zaak, heb ik nu geleerd dat samenwerken tot veel betere en mooiere eindresultaten kan leiden. Wanneer je samenwerkt heb je veel minder snel last van tunnelvisie en het product dat je aflevert is dan vaak ook veel robuuster.”

Als je kijkt naar de toekomst, waar wil je over tien jaar staan?
“We zijn op dit moment het grootste kantoor van West-Brabant en Zeeland. Dat geeft toch wel een bepaalde mate van trots. Maar groei is voor ons niet een doel op zich. Over vijf jaar zou ik, net zoals de rest van de partners, graag willen dat we ons verder gespecialiseerd hebben. En dat we waar mogelijk nog betere dienstverlening bieden. Onderdeel van dat traject is de switch van een competentie gedreven hr-beleid, naar talent gedreven hr-beleid.”

Tenslotte, met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
“Daar heb ik even over nagedacht. Laatst had ik een bijeenkomst en daar hadden we een ‘haardgesprek’ met Herman Wijffels. Hij is onder andere oud-Rabobankbestuurder en voorzitter van de SER. Ik vind hem een waanzinnig inspirerende man. Zijn visie op de toekomst vind ik mooi. Dat we nu écht de volgende stap moeten gaan zetten als het gaat om duurzaamheid. Hij vindt dat we de aarde minder moeten uitputten. Ik zou nog wel eens een paar uur verder willen praten met hem daarover; waanzinnig inspirerend. Wellicht ligt hierin ook wel een rol voor mij. In mijn huidige functie, maar ook als persoon.”[n]

Naam: 
Dimitri Kochx

Leeftijd:
50 jaar

Burgerlijke staat: 
Samenwonend met Desiree Wolfhagen

Kinderen:
Sam (13)

Functie: 
Advocaat, partner en bestuurder

Bedrijf: 
Asselbergs en Klinkhamer Advocaten

Hobby:
“Ik ben een fervent hobbykok. Ik kook heel graag. Dat is voor mij even een momentje van rust. Ik vind het heerlijk om een recept te koken óf te verbeteren en vervolgens iets lekkers op tafel te zetten. Als het even kan eten we het liefst met familie en veel vrienden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief