Frans Hereijgers is een van de oprichters van wielervereniging Sporting Oekel.
Frans Hereijgers is een van de oprichters van wielervereniging Sporting Oekel. Foto: Tess Mutsters

‘Sporting Oekel voelt als één grote familie’

Door: Tess Mutsters Algemeen

RIJSBERGEN - Als ‘jong manneke’ begon Frans Hereijgers met fietsen en daar begon een ware passie. Samen met wat vrienden richtte hij Sporting Oekel op. Inmiddels is hij met pensioen en neemt hij weer volop de tijd om op de fiets te stappen, want daar kan hij nog steeds enorm van genieten.

“Ik begon met een paar vrienden met fietsen in mijn jeugd. We haalden wat oude fietsen uit de schuur van een bevriende boer en gingen daarmee aan de slag. Die knapten we dan wat op en daarmee reden we onze eerste wedstrijd. Toen bleek ook direct dat onze fietsen niet geschikt waren,” lacht Frans. “We kregen wel een prijs voor originaliteit en besloten toen met geschikte fietsen verder te gaan.”  Waarom fietsen zo leuk is? “Omdat je zo lekker in de vrije natuur door de blubber kunt crossen. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid.”

Grote namen

“Ik denk dat we de eerste cross in 1972 op Tweede Kerstdag hielden, daar kwam toen veel volk op af. We hebben ook een jaar in de sneeuw gehad,” vertelt hij terwijl hij een foto aanwijst in het boek van de vereniging. “Dat was in 1981. We hebben toen met een sneeuwblazer alle sneeuw van het parcours af geblazen.” Ook grote namen hebben de vereniging gepasseerd. Zo heeft Van der Poel nog een tijd meegereden in verschillende competities die door Sporting Oekel werden georganiseerd. “Ga je kijken bij een wedstrijd, dan kom je altijd dezelfde mensen tegen. Dat vormt vriendschappen en daardoor voelt het eigenlijk als één grote familie.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief