Beeld van de Bavoloop Trailrun vorig jaar.
Beeld van de Bavoloop Trailrun vorig jaar. Foto: Charles van Campenhout

Klaar voor tweede editie Bavoloop Trailrun

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Goed nieuws voor de echte sportievelingen. Na een succesvolle eerste editie in 2021 houdt Stichting Bavoloop komende zondag wederom de Bavoloop Trailrun. Het vorig jaar geïntroduceerde evenement lijkt zich daarmee definitief een plaats op de kalender te hebben verworven.

Dat laatste is precies ook waar Stichting Bavoloop op hoopt. “We zijn als organisatie voortdurend bezig met vernieuwing,” liet voorzitter René van Overveld in de aanloop naar de eerste editie vorig jaar al optekenen. “Als de Trailrun aanslaat, is het voor de komende jaren een mooie aanvulling op de Bavoloop.”

Idee

Het vanwege het coronavirus noodgedwongen schrappen van de Bavoloop in 2020 en 2021 was vorig jaar de reden voor de introductie van de Bavoloop Trailrun. Jaap Vloedgraven, die zich rond de Bavoloop in verschillende commissies vooral bezighoudt met wedstrijdzaken, kwam met het idee voor de Bavoloop Trailrun op de proppen. Nadat de Bavoloop voor de tweede keer op rij werd afgelast, stelde hij voor om in het najaar van 2021 tóch een evenement te houden om actief bezig te zijn. Omdat trailrunning, hardlopen over doorgaans onverharde paden, de voorbije jaren steeds populairder is geworden, opperde hij het idee om een trailrun te houden. Vloedgravens voorstel werd meteen vol enthousiasme door Stichting Bavoloop ontvangen, waarna in samenwerking met Brabants Landschap verschillende routes werden uitgestippeld. De geboorte van een nieuw evenement was een feit.

Natuur

Volgens voorzitter Van Overveld zijn er aan de verschillende afstanden geen prijzen verbonden. “Het draait bij de Trailrun niet om het wedstrijdelement, zoals dat wel het geval is bij de Bavoloop. Bij de Trailrun lopen de deelnemers puur voor zichzelf en om onderweg te genieten van de mooie natuur.” Dat laatste is een belangrijk element van de Bavoloop Trailrun. De routes van de verschillende afstanden leiden de deelnemers dan ook door prachtige natuurgebieden, zoals de Vloeiweide en Pannenhoef. Er kan worden gekozen voor afstanden van 4 km, 9 km, 16 km, 24 km én 32 km. Daarnaast is er een Kidsloop van 1,2 km. Deelname aan dit laatste onderdeel is geheel gratis. Kortom: er zijn afstanden voor jong en oud. En voor mens én dier, want ook dit jaar is er de mogelijkheid voor de canicrossers (hardlopen met aangelijnde hond) om voor alle afstanden in te schrijven (behalve Kidsloop). Het programma voor zondag 11 december ziet er als volgt uit: 09.30 uur start canicross-afstanden, 10.15 uur start 32 km, 11.00 uur start 16 km plus 24 km, 11.45 uur start 9 km, 12.30 uur start 4 km, 13.15 uur start Kinderloop (gratis deelname). Voor alle deelnemers staat er na de finish een heerlijke kop soep klaar. Start en finish zijn aan de Hellegatweg in Rijsbergen. Inschrijven kan hier



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief