Angélica Somma (rechts) neemt Het Kaffee in Rijsbergen over van Adriënne van Kuijck.
Angélica Somma (rechts) neemt Het Kaffee in Rijsbergen over van Adriënne van Kuijck. Foto: Mieke van Meer

Adriënne van Kuijck stopt na 32 jaar met Het Kaffee

Door: Mieke van Meer Algemeen

RIJSBERGEN - De afgelopen jaren kreeg Adriënne van Kuijck (67) regelmatig de vraag hoe lang ze wilde doorgaan met Het Kaffee. “Ik genoot nog enorm van de gasten en activiteiten in mijn kroeg. Nu mijn vriend ook stopt met werken en ik mijn café kan overdragen aan een enthousiaste jonge vrouw is het een mooi moment. Op 1 januari a.s. proosten Adriënne en de nieuwe eigenaresse van Het Kaffee Angélica Somma (32) op hun nieuwe levens.”

Ze had nog nooit in de horeca gewerkt. Maar na jaren in de hulpverlening in Amsterdam, wilde ze graag iets voor zichzelf beginnen. Zo keerde Adriënne met haar jonge gezin in 1990 terug naar haar Rijsbergse roots en stapte bij zus Anita mee in Het Kaffee. “Dat was heus niet makkelijk,” vertelt Adriënne. “De gasten moesten aan mij wennen en ik moest alles nog leren. In eerste instantie probeerde ik het Keeskaffee (van voormalig uitbater Kees Verdaasdonk) voort te zetten, maar zo werkt het niet. Je moet doen wat echt bij je past. Volgens mij is dat in die drie decennia aardig gelukt. Ook van anderen hoor ik vaak dat het zo’n bijzonder café is.”

Thuis

Sommigen noemen het een huiskamer. Anderen een echte bruine kroeg. Verschillende verenigingen en clubs zijn er al jaren thuis, zoals twee biljartverenigingen, twee jeu de boulesverenigingen en diverse carnavalsgroepen. Ook zijn bijzondere evenementen in Het Kaffee gestart die nog steeds bestaan. Adriënne: “Voortgekomen uit het wandelweekend in de Ardennen, is Wandel mee met Het Kaffee op iedere laatste zondag van de maand al jaren een begrip. De kwis ‘Rijsbergen mijn dorpje’ is populair, de Kulturele Kermis Karrousel, de Bierproeverij en ook onze carnavalsdagen zijn net even anders. In al die jaren is er misschien niet eens zoveel veranderd. Dat is de kracht van Het Kaffee.”

Speciaal

“De mensen,” antwoordt Adriënne onmiddellijk op de vraag wat haar het meest bijblijft. “Ik doe het niet allemaal alleen en krijg, onder andere bij de evenementen, veel hulp van enthousiaste mensen. Dat is erg fijn. Daarnaast krijg je zoveel mee van het leven, zowel de mooie als de verdrietige momenten. Sommige gasten kwamen hier binnen als 16-jarige en nu komen ze met hun kinderen. Een groot aantal gasten zie ik elke week. Dat is speciaal. Er zijn hier mensen getrouwd. Maar ook mensen die voorheen met tweeën kwamen en nu alleen. Het hele leven komt hier eigenlijk samen. Het is bijzonder dat ik met Het Kaffee een plek heb mogen zijn waar mensen zich thuis voelen.”

Eigen draai

Dat was precies wat Angélica aantrok in Het Kaffee. “Ik vond het zonde als dit unieke café zou verdwijnen.” Ze trok de stoute schoenen aan en ging met Adriënne in gesprek. Op 1 januari is Angélica de nieuwe uitbaatster van Het Kaffee. “Natuurlijk geef ik er mijn eigen draai aan. Zo heb ik ideeën voor een vergaderruimte en nieuwe activiteiten. Het belangrijkste blijft overeind: voel je van jong tot oud, alleen of met een groep, welkom bij Het Kaffee.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief