Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij de jarige Cor Hereijgers-Adriaensen.
Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij de jarige Cor Hereijgers-Adriaensen. Foto: Charles Luijten

Burgemeester Vermue bezoekt 101-jarige Cor Hereijgers

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Het is maandagmiddag 23 januari rond half drie wanneer wordt aangebeld bij zorgcentrum Rijserf in Rijsbergen. Zodra de deur opengaat, stapt burgemeester Joyce Vermue binnen. Ze heeft een bos bloemen bij zich èn een doos met daarin met een lekkere taart. En dat heeft natuurlijk een reden. De nog altijd in prima gezondheid verkerende Cor Hereijgers-Adriaensen viert namelijk haar 101ste verjaardag.

DOOR CHARLES LUIJTEN

De in 1922 in de Klein Zundertse buurtschap De Raamberg geboren Cor Adriaensen, dochter van Willem Adriaensen en Marie (Mie) Voesenek, was de eerste spruit van het gezin. Er zouden nog zeven kinderen volgen. 

Grappenmaker

In Klein Zundert deed Cor haar eerste plechtige communie. Ook volgde zij er onderwijs in de dorpsschool totdat pa en ma in 1932 naar Rijsbergen verhuisden. Schoolmeester van Hulten uit Breda was haar favoriet omdat die een grappenmaker zou zijn.

Winkelbaantje

Cor Adriaensen, die in 1947 met Kees Hereijgers in het huwelijksbootje zou stappen, ging met haar veertien jaar het huis uit om bij Sjef Beckers in Rijsbergen te werken. Genoemde had in de Sint Bavostraat een manufacturenzaak met daarnaast ijssalon op de plek waar nu wooncomplex Hofzicht is gelegen. Ze zou daar ruim acht jaar werken voordat ze een winkelbaantje kreeg bij Smits Van Tetterode te Breda. Hier werkte ze samen met haar zuster Nel. “We sliepen elk afzonderlijk op een kamer met dakraam waardoor we zo nu en dan via dat raam elkaar een versnapering konden bezorgen. 

Vuurbal

“Dat was me een mooie tijd,” vertelt Cor die tijdens haar huwelijk met Kees een keer bijzonder goed is weg gekomen toen bij onweer hun rijtjeshuis ( d’n Duiventoren ) door een blikseminslag werd getroffen. “ Ik herinner me nog de vuurbal die door de openstaande keukendeur naar buiten vloog. Ik was er door omver geslagen met een pan vol aardappelen in de hand. Opname in het ziekenhuis lag voor de hand. Ben er ruim zes weken mee zoet geweest,” aldus Cor Hereijgers-Adriaensen die haar man verloor met wie ze zeven kinderen op de wereld bracht, van wie er nog zes in leven zijn. Naar volle tevredenheid woont ze sinds zeven jaar in zorgcentrum Rijserf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief