Tevreden gezichten bij vrijwilligster Marjo van Merriënboer en wethouder Twan Zopfi na de onthulling van het bord.
Tevreden gezichten bij vrijwilligster Marjo van Merriënboer en wethouder Twan Zopfi na de onthulling van het bord. Foto: Addo Sprangers

Bord zet Alzheimer Café Zundert extra in de schijnwerpers

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Voor wie zich door de Burgemeester Manderslaan begeeft, is het bijna onmogelijk om het opvallende bord aan de zijde van woonzorgcentrum De Willaert te missen. Op een heldere geelwitte achtergrond staat er met grote zwarte letters Alzheimer Café Zundert op vermeld. Het bord, op luttele meters afstand van de buurtbushalte, werd afgelopen week officieel onthuld door wethouder Twan Zopfi.

Hij werd daarbij geassisteerd door Marjo van Merriënboer, een van de vrijwilligsters van het Alzheimer Café Zundert dat elke tweede donderdag van de maand in De Willaert wordt gehouden. Ooit kende Zundert als voorloper van het Alzheimer Café een inlooppunt dementie in De Willaert, maar dat ging ter ziele. Het inlooppunt werd namelijk slecht bezocht, hoewel er toch duidelijke signalen waren dat er behoefte was aan informatie en praten over dementie. Voor Monique Broeren, bij De Willaert werkzaam als vrijwilligerscoördinator, reden om samen met Alzheimer Nederland de schouders te zetten onder de realisatie van het Alzheimer Café Zundert. Met succes, want in november 2013 kon het Alzheimer Café Zundert voor de allereerste keer plaatsvinden.

Ontmoetingsplek

Nu, een kleine tien jaar verder, kan worden geconstateerd dat het Alzheimer Café Zundert nog altijd in meerdere opzichten een meer dan belangrijke rol vervult. Zo kunnen mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers er ervaringen delen en vragen stellen aan deskundigen en andere betrokkenen, zodat dementie bespreekbaar wordt. Daarnaast is het een ontmoetingsplek voor iedereen die - persoonlijk of beroepshalve - te maken heeft met dementie. Tijdens de informele, maandelijkse bijeenkomsten komen uiteenlopende thema’s aan bod, welke door de gespreksleidster met een ervaringsdeskundige worden uitgediept. De ene keer wordt ingegaan op het zogeheten ‘niet pluisgevoel’ of verlies, verdriet en rouw, terwijl een andere keer bijvoorbeeld praktische en juridische zaken door een notaris worden belicht.

Stijging

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is bovendien een ziekte die iedereen kan treffen. Marjo van Merriënboer noemt als persoonlijk voorbeeld haar intelligente en hoogopgeleide zwager van 71 jaar oud. “Hij woont nu al een jaar in de beschermde omgeving van een zorginstelling. Draagt incontinentiemateriaal, eet alleen nog boterhammen met jam en herkent vaak zijn vrouw niet meer met wie hij al meer dan vijftig jaar samen is.” Het aantal mensen met dementie neemt ook zienderogen toe. Van de ongeveer 290. 000 personen die momenteel in Nederland aan dementie lijden, hebben er naar schatting zo’n 150.000 de ziekte van Alzheimer. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie door de vergrijzing naar meer dan 500.000 in 2040 en ruim 620.000 in 2050. Cijfers die een bredere aandacht voor dementie meer dan rechtvaardigen, net als het bestaan van de ruim 250 Alzheimer Cafés - of varianten daarop - in Nederland. “Door de coronapandemie zijn de bezoekersaantallen van het Alzheimer Café Zundert de voorbije jaren helaas drastisch gedaald,” aldus Marjo van Merriënboer. “Hopelijk zorgt het permanente aankondigingsbord aan de Burgemeester Manderslaan voor een nieuwe en ook grotere toeloop.”

Dementievriendelijk

Zeker zo belangrijk echter noemt ze het realiseren van een dementievriendelijke samenleving en een dementievriendelijke gemeente. Daar wordt inmiddels hard aan gewerkt, zo laat wethouder Twan Zopfi weten. “Over het belang van het Alzheimer Café Zundert en het belang van een dementievriendelijke gemeente is geen discussie mogelijk. Sinds een aantal jaren al zijn we als Gemeente Zundert aangesloten bij het Dementienetwerk Breda en omstreken. Er is nog veel werk te doen, maar we willen graag stappen zetten om ons straks ook echt een dementievriendelijke gemeente te kunnen noemen. Zodat de hele gemeenschap begrip heeft voor mensen met dementie en ook weet hoe met dementie om te gaan.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief