Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Streekvervoer legt opnieuw werk neer: staking van vijf dagen in februari

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

ZUNDERT - Het streekvervoer legt opnieuw het werk neer. Van 6 tot en met 10 februari gaat personeel staken voor een beter cao, nadat de onderhandelingen daarover zijn stukgelopen. “De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, ze willen liever hun passagiers vervoeren. Dat ze het toch doen, zegt hoe ernstig de situatie is’, 

Werkgevers in het streekvervoer hebben negatief gereageerd op het ultimatum dat FNV vorige week namens de leden stelde en maandag om 12.00 uur afliep. Daarin stelde de vakbond eisen over een nieuwe cao, nadat onderhandelingen daarover stuk waren gelopen. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “En weer laten de werkgevers hun werknemers in de kou staan. Ze blijven een goede cao, die zorgt voor een goed inkomen en lage werkdruk, blokkeren.”

Vijf dagen
Het gevolg van het afwijzen van het ultimatum is dat medewerkers volgende week, vanaf 6 februari, vijf dagen het werk neerleggen. “De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, ze willen liever hun passagiers vervoeren. Dat ze het toch doen, zegt hoe ernstig de situatie is”, aldus Van der Gaag. Door de hoge inflatie komen de chauffeurs volgens de vakbond amper rond. Daarbij is door personeelstekort de werkdruk torenhoog, waardoor een op de vijf chauffeurs ziek is en dat zorgt voor nog meer werkdruk.”

Ultimatum
In het ultimatum eiste de FNV naast een loon gelijk aan de inflatie, meerdere maatregelen om de werkdruk te verlagen. De werkgevers kwamen wel met een aanbod waarin onder andere een loonsverhoging van 8 procent stond beschreven. Maar volgens de vakbonden werd er in dat voorstel te weinig gedaan aan de te hoge werkdruk. Van der Gaag: “Wij willen afspraken maken over werkdrukverlagende maatregelen om de steeds krappere rijtijden tegen te gaan. Daarnaast moet er gekeken worden naar meer regelmaat in de roosters, zodat er een betere verdeling van werk- en rustdagen. Ook moeten de voorstellen over verdere flexibilisering van werknemers van tafel. De rek is eruit.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief