Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Jeugdige overvallers houden Rijsbergen uren in hun greep

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Zo’n zeventig politieagenten hadden er donderdagavond een kleine drieënhalf uur voor nodig, maar uiteindelijk slaagden zij erin om, na een grote klopjacht, in Rijsbergen een drietal voortvluchtige jeugdige overvallers in de kraag te vatten. Een reconstructie.

Het uit Rotterdam afkomstige trio, bestaande uit twee mannen van 19 jaar oud en eentje van 16 jaar oud, wist donderdag alle aandacht op zich te vestigen door een overvalpoging op jacht- en wapenhandel Dirk Tilborghs in Nieuwmoer, de kleinste van de vijf dorpskernen van Kalmthout in de Belgische provincie Antwerpen, niet ver van Achtmaal. Bij de overval op de wapenhandel in de Maatjesstraat wordt de uitbater bedreigd met een wapen, waarna er een schermutseling volgt. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws komen twee van de overvallers rond 17.15 uur, vlak voor sluitingstijd, de winkel binnen, waar zij de eigenaar een afgezaagde tweeloop onder de neus duwen. De wapenhandelaar, die het duo herkent van een bezoek eerder die middag en de daarbij door hen getoonde belangstelling voor alarmpistolen, pleegt echter verzet. Dat levert hem naar eigen zeggen een buil op en pijn aan de ribben en aan de tong, maar hij weet de overvallers wèl te verjagen.

Waarschuwingsschoten

Die kiezen met de auto meteen het hazenpad richting Nederland, waar al snel een achtervolging door de Nederlandse politie plaatsvindt. Een achtervolging die al snel eindigt op de Antwerpseweg in Rijsbergen, waar de politie het grijze voertuig van de overvallers rond 18.20 uur op een rotonde weet klem te rijden. Twee van de drie verdachten zetten het vervolgens op een lopen. Ook nadat de politie waarschuwingsschoten lost. Een derde verdachte, een 19-jarige man uit Rotterdam, blijft achter en kan direct worden aangehouden.

Klopjacht
Tientallen agenten sluiten het dorp Rijsbergen vervolgens af en bewoners wordt opgeroepen om binnen te blijven. Ook controleren agenten alle in- en uitgaand verkeer en wordt een drone ingezet. Een tweede verdachte, een eveneens 19-jarige Rotterdammer, wordt rond 18.40 uur op de Gommersstraat aangehouden, nadat hij zich tevergeefs probeert te verstoppen in een kleine afvalcontainer. Kort nadat de meeste politiemensen het dorp hebben verlaten en de inwoners weer buiten mogen, kan de derde verdachte rond 20.50 uur op de Kerkakkerstraat worden ingerekend door politie in burger. Hij blijkt slechts 16 jaar oud. Het drietal is voorlopig opgesloten in afwachting van verder onderzoek. De daders zouden geen buit gemaakt hebben.

Dank
De politie dankt de inwoners van Rijsbergen die rustig zijn gebleven ondanks de hectische situatie in hun dorp. “Mede dankzij aanwijzingen en tips van inwoners konden de verdachten worden aangehouden,”meldt zij. “De politie snapt dat het vervelend en misschien zelfs beangstigend is geweest toen er een oproep kwam om binnen te blijven. Maar doordat iedereen zich goed aan de oproep hield konden agenten snel de voortvluchtige verdachten aanhouden.”

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief