Afbeelding
Foto: Bregje Kop

BBB wordt de grootste in Zundert én in Brabant

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZUNDERT - De BoerBurgerBeweging wordt de grootste partij in de provincie Noord-Brabant. In veel gemeenten kreeg de partij van Caroline van der Plas de meeste stemmen, waaronder in Zundert. Meer dan dertig procent van de mensen die gingen stemmen in Zundert koost voor BBB. De opkomst was hoger dan vier jaar gelden, toen ging 50,4% van de stemgerechtigden in Zundert naar de stembus, nu was dat 59,8%. 

De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. De partij wordt de grootste in tal van provincies, waardoor Noord-Brabant. En daarmee zal de partij ook de grootste worden in de eerste kamer. In Zundert verliezen vooral CDA, FvD en VVD flink. Maar ook Pvv, SP, D66, GroenLinks, PvdD, 50Plus, ChristenUnie/SGP en Ouderen Appèl verliezen stemmen.  

In de voorlopige uitslag is te zien dat de BoerBurgerBeweging in Noord-Brabant de provincie binnenkomt met 12 zetels. De VVD levert iets in en gaat van 10 naar 9 zetels. De grootste verliezers zijn CDA en Forum voor Democratie. FvD zakt van 9 naar 1 zetel. CDA halveert van 8 naar 4 zetels. Verder leveren SP, D66, GroenLinks en 50plus ieder een zetel in. Voor SP, D66 en GroenLinks betekent dit dat zij 4 zetels overhouden. 50Plus houdt 1 zetel over. Partijen die net als BBB winnen zijn PvdA en Lokaal Brabant. Pvda groeit van 3 naar 4 zetels, Lokaal Brabant van 1 naar 2 en JA21 van 0 naar 2.

De uitslag voor de Waterschapsverkiezingen wordt later verwacht.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief