Afbeelding
Foto: Pixabay

Noodfonds Energie Zundert biedt helpende hand

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De gemeente Zundert start met het Noodfonds Energie Zundert. Dit fonds is voor lokale maatschappelijke organisaties en het midden- en kleinbedrijf die hun energielasten niet meer kunnen betalen. Zij kunnen tot en met 31 december van dit jaar een aanvraag voor financiële ondersteuning doen.

De overheid biedt al op verschillende manier hulp aan. “Alleen is dat soms niet voldoende,” zo meldt de Gemeente Zundert. “Het Noodfonds Energie Zundert is daarom een vangnet en laatste redmiddel om te voorkomen dat maatschappelijke organisaties en het midden- en kleinbedrijf (mkb) hun energierekening niet meer kunnen betalen of in financiële problemen komen.” Het noodfonds is er zoals gezegd voor maatschappelijke organisaties en het mkb. Onder maatschappelijke organisaties vallen alle organisaties die zich inzetten om de sociale cohesie te bevorderen, zoals gemeenschapshuizen, culturele verenigingen, sportverenigingen, scholen, kinderdagverblijven, kerkgenootschappen, zorgaanbieders, welzijnsstichtingen, musea en de bibliotheek. “Deze organisaties zijn cruciaal voor de saamhorigheid en ondersteuning aan inwoners. Tegelijkertijd kunnen zij de hogere energielasten niet altijd doorberekenen aan hun klanten. Dat stelt hen voor een dilemma voor het doorzetten van activiteiten, en dat is juist wat we niet willen als gemeente. Daarom is er nu dit noodfonds,” benadrukt wethouder Twan Zopfi, portefeuillehouder Sociaal Domein.

Energiecoaches
Een belangrijke voorwaarde voor een bijdrage uit het noodfonds gaat over verduurzaming. De organisatie neemt zelf energiebeperkende maatregelen en vraagt hiervoor advies aan de vrijwillige energiecoaches van de Gemeente Zundert. Zij komen langs en bespreken de opties. De vijf energiecoaches zijn er voor alle inwoners, en ook voor lokale organisaties, en geven gratis advies over energiebesparing in huis of bij de organisatie.

Aanvragen
Van 15 maart tot en met 31 december 2023 mogen het mkb en maatschappelijke organisaties een aanvraag voor ondersteuning doen. Dit kan via www.zundert.nl/duurzaamheid/noodfonds-energie-zundert. Per aanvrager is er maximaal 25.000 euro beschikbaar. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief