Deejay Armand: 'Bezoekers stonden om zeven uur al in de rij voor de deur'
Deejay Armand: 'Bezoekers stonden om zeven uur al in de rij voor de deur' Foto: Addo Sprangers

Nog één keer herinneringen ophalen: ‘Discotheek Den Brabander was een begrip in de regio’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Nog eenmaal wil hij, met personeelsleden en bezoekers van toen, herinneringen ophalen aan de voor hem ‘gouden tijden’ die hij beleefde bij de vroegere discotheek Den Brabander in Rijsbergen. Onder de noemer ‘Back to the Brabander’ trekt deejay Armand Huijbrechts komende zaterdag vanaf 20.00 uur in café Ut Krisje daarom nog één keer alle registers open.

Dat had hij eigenlijk vorig jaar november al willen doen, maar toen gooide de coronapandemie op het allerlaatste moment roet in het eten. Voor Armand een grote teleurstelling. “Negentien jaar geleden is er in De Harmoniezaal in Rijsbergen al eens een reünie geweest rond De Brabander. Met zo’n 600 bezoekers was het toen ongelooflijk druk. Ik had het daar een paar jaar geleden over met mijn kameraad Frans van Gorp die, net als ik, in de jaren ’80 deejay was bij Den Brabander: ik draaide ’s zondags altijd in de zaal, Frans deed dat op zaterdag en zondag in het café. Frans kwam toen met het idee om samen nog één keer een soort reünie te houden. Helaas is hij twee jaar geleden overleden. Gelukkig is Christel Jochems van café Ut Krisje ingesprongen zodat het evenement toch kan doorgaan. Ook als een soort eerbetoon aan Frans.” Dat de inmiddels gepensioneerde Armand (69) zijn kunsten als deejay mocht vertonen in Den Brabander, is niet toevallig. “Toen ik een jaar of zestien oud was, draaide ik disco in cafetaria De Spijker in Rijsbergen. Daar kwam de jeugd van Rijsbergen destijds naartoe. Zo begon ik al wat naam op te bouwen. Mijn broer speelde basgitaar in een professionele band in Duitsland. Daarom besloot ik om ook les te nemen. Al snel zat ik in de band De Strevers, later genaamd Lucky Five + One. Daar zaten ook Jan en Anneke de Bruijn in. Met de band waren we vaak op pad in het weekend, maar als het even kon was ik op zaterdag en zondag ook actief als deejay. Ik was al jaren aan het draaien toen Jack van Opstal begon met Het Wapen van Rijsbergen. ‘Jij wordt mijn deejay’, zei hij tegen me. Begin jaren ’80 nam hij het pand van café ’t Hoekske over en begon hij er discodancing Den Brabander. Dat was echt iets nieuws. Den Brabander werd, samen met discotheek ’t Paaltje in Zundert, dé uitgaansplek hier in de buurt. Ook de jeugd uit Etten-Leur en ’t Heike was er te vinden. Bezoekers stonden om zeven uur al in de rij voor de deur, want om één uur ging de zaak dicht.”

Dansvloer

Armand herinnert zich nog als de dag van de gisteren de hits waarmee hij het publiek de dansvloer op kreeg. Hij noemt als voorbeelden het nummer Shout van The Trammps en het nummer Relight My Fire van Dan Hartman. “Maar ook nummers van Tina Turner, U2, Simple Minds en de Dolly Dots. Feestmuziek draaide ik eveneens. Van Franky Boy bijvoorbeeld. Dan werd de polonaise ingezet. Afsluiter was steevast Het Laatste Rondje (De Hoogste Tijd) van André Hazes.”

Bruiloften

Nummers die ongetwijfeld ook komende zaterdag voorbij zullen komen. Voor Armand geen opgave, want hij is vandaag de dag nog steeds als deejay actief. “Na het overlijden van mijn kameraad Jack van Opstal in 1984 ben ik op zeker moment wel weggegaan bij Den Brabander, mede omdat ik best veel werk met de band had. Maar als deejay ben ik nooit gestopt. Het grappige is dat ik nog regelmatig draai bij 40-jarige bruiloften van koppels die elkaar in Den Brabander hebben ontmoet. Da’s wel heel mooi, toch?” 

Den Brabander, op de hoek van de Lagestraat en Hogestraat in Rijsbergen, was ‘the place to be’ in de jaren ‘80. FOTO ARCHIEF HEEMKUNDEKRING DE DRIE HEERLIJKHEDEN

Den Brabander, op de hoek van de Lagestraat en Hogestraat, was 'the place to be' in de jaren '80.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief