Hovenier Carlo van den Eijnden (links) en wethouder Ralph Bogers zijn in de gemeente Zundert nauw betrokken bij de bomenactie.
Hovenier Carlo van den Eijnden (links) en wethouder Ralph Bogers zijn in de gemeente Zundert nauw betrokken bij de bomenactie. Foto: Gemeente Zundert

Gratis bomen voor buren van windmolens project Energie A16

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Inwoners die dichtbij één van de zes nieuwe windmolens langs de A16 wonen, worden de komende tijd verblijd met bomen en/of heesters. Deze worden kosteloos aangeboden en aangeplant als extra onderdeel van het windmolenproject Energie A16. In totaal konden 850 huishoudens uit de gemeenten Zundert, Moerdijk, Drimmelen en Breda hier aan meedoen.

Deze dagen plant hoveniersbedrijf Eijndeloos Groen uit Zundert de bomen en heesters bij de inwoners thuis. Deze inwoners wonen dichtbij de windmolens. Afgelopen najaar werden zij in de gelegenheid gesteld om de beplanting bestellen.

Landschapsinvestering

Deze bomenactie is een extra service aan de buurt. De bomen gaan straks overigens niet alleen een deel van het zicht op de windmolens ontnemen. Met de gratis beplanting wordt meteen ook geïnvesteerd in het landschap rond de A16 waar in 2022 in totaal 28 windmolens zijn gebouwd. De ontwikkelaars van de windmolens betalen de beplanting.

Project Energie A16

De 28 windmolens, waarvan er zes in de gemeente Zundert staan, zijn onderdeel van het regionale project Energie A16. Langs de A16 werken vier gemeenten (Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert) samen met inwoners aan schone energie. De windmolens wekken straks samen naar schatting een vermogen op dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens. Een aantal windmolens draait al, waaronder die in Zundert.

Lokale energieprojecten

Een kwart van het rendement uit de windmolens wordt geïnvesteerd in lokale energieprojecten: energie besparen en energie schoon opwekken. Drie lokale stichtingen in Drimmelen, Moerdijk en Zundert, vier Bredase wijk- en dorpsraden en de betrokken gemeenten helpen om de projecten te realiseren.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief