Roel Ruiter: 'Als ik ergens een nieuw speciaalbier tegenkom, breng ik het ook mee voor mijn vrienden'
Roel Ruiter: 'Als ik ergens een nieuw speciaalbier tegenkom, breng ik het ook mee voor mijn vrienden' Foto: Charles van Campenhout

Bierfestival Zundert: zeven brouwerijen en ruim zestig verschillende bieren

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Roel Ruiter is medeoprichter van het Bierfestival Zundert dat komende zondag plaatsvindt in Het Wapen van Zundert. Samen met Frank Bouw runt hij het brouwerijtje De Drie Heerlijkheden in Zundert.

“Dat laatste is ontstaan na een bierproeverij bij café Den Hoek destijds,” vertelt Roel. “Ik was heel enthousiast en riep: ‘Speciaalbier brouwen kunnen wij ook’. Daarna ben ik overal kennis en kunde vandaan gaan halen. Inmiddels hebben we zes basisbieren. Zelf heb ik ook weleens geprobeerd een zogeheten special edition te maken nadat we vanuit de Objectieve Bierproevers Zundert (OBZ) probeerden een gevestigd bier te verbeteren door er sterke pepers aan toe te voegen, maar op dat gebied ga ik niet te veel mee in de gekte. Het leuke van OBZ is dat we samen steeds nieuwe bieren blijven ontdekken. Zo is ook het idee ontstaan om het Bierfestival Zundert op te richten. Met een werkgroep zijn we met succes aan de slag gegaan: de eerste editie in 2018 trok 400 bezoekers en bij de herstart van het festival na de coronapandemie konden we meteen weer 300 bezoekers noteren. Met zeven brouwerijen en ruim zestig verschillende bieren is er dit jaar weer volop te proeven en voor elk wat wils. Zelf hou ik er wel van om daarbij niet de platgetreden paden te bewandelen. Dan kies ik bijvoorbeeld voor een op vat gerijpt speciaalbier of een infused bier waarin sterke drank als whisky of rum is verwerkt. Als ik ergens iets nieuws tegenkom, breng ik het ook mee voor mijn vrienden. Dat gebeurt omgekeerd ook. Wanneer we dan samen Formule 1 kijken, houden we meteen een bierproeverijtje.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief