Afbeelding
Foto: Addo Sprangers
FOTOALBUM

Kruiwagenmars van Zundert naar Brussel vraagt aandacht voor gezonde bodem

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Iedereen heeft belang bij een gezonde bodem. Een gezonde bodem immers zorgt voor gezonde landbouwproducten en daarmee ook voor gezonde mensen. En dat heeft weer effect op het beroep dat op de gezondheidszorg wordt gedaan. Om aandacht te vragen voor het gezamenlijke belang van een gezonde bodem, ging woensdag de zogeheten Kruiwagenmars van Zundert naar Brussel van start.

In acht verschillende etappes wordt er acht dagen lang met kruiwagens naar de eindbestemming Brussel gelopen. Voor eerste etappe, van Zundert naar Loenhout, dorp en deelgemeente van de gemeente Wuustwezel in de Belgische provincie Antwerpen, wordt het startsein gegeven op de Markt in Zundert. Het vijftiental deelnemers aan de etappe wordt van tevoren door locoburgemeester Ralph Bogers opgevangen op de hoek van de Prinsenstraat en Molenstraat, waarna via de Molenstraat koers wordt gezet naar de Markt. De stoet wordt geleid door een heuse Vincent van Gogh die even vanuit het verleden lijkt te zijn teruggekeerd in Zundert, compleet met kruiwagen. In zijn gezelschap Henry Mentink die vorig jaar met een kruiwagen naar Parijs toog om op het hoofdkantoor van Unesco de planeet Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst. “Want,” zo maakt hij even later duidelijk, “met de Aarde moeten we met zorg omspringen. Daarbij moeten we overstappen van eigenaarschap naar hoederschap.” Zijn ludieke actie heeft in ieder geval gezorgd voor navolging, want inmiddels zijn reeds meerdere Kruiwagenmarsen in het leven geroepen.

Van Gogh

De aanwezigheid van de personage Van Gogh symboliseert de link met zijn geboorteplaats Zundert. “Vincent van Gogh had de Aarde als inspiratiebron,” weet wethouder Ellie Kools. “Hij hield van de Aarde, de natuur en de lucht. Maar ook van de mensen. Denk alleen maar aan de boeren met de kruiwagens die hij op zijn schilderijen afbeeldde. Vincent liet zich inspireren door ons agrarische landschap.” De bodem van dat landschap is ook vandaag de dag nog van een hoge kwaliteit, zo wordt duidelijk gemaakt. De goede en gezonde grond is de basis van de in de gemeente Zundert bloeiende boom- en zachtfruitteelt. “En daarmee dragen we bij aan goed voedsel,” aldus de wethouder. Ook op andere manieren wordt daar volgens haar volop aan gewerkt. “Neem projecten als Zundert Floreert, waarbij we met alle betrokken partijen werken aan een toekomstbestendig buitengebied. Of denk aan het kenniscentrum van Business Centre Treeport (BCT) dat zich bezighoudt met zaken als plantonderzoek en bodem- en wateranalyses.”

Manifest

Het sluit aan bij het manifest dat locoburgemeester Ralph Bogers krijgt uitgereikt en dat de deelnemers van de mars in Brussel ook willen aanbieden aan Eurocommissaris Frans Timmermans. Het manifest bevat een pleidooi om de bodem leidend te maken in landbouwbeleid en landbouwpraktijk, hetgeen volgens de initiatiefnemers bijdraagt aan gezondheid via volwaardige voeding. Bovendien kunnen volgens hen zo meerdere problemen tegelijkertijd worden opgelost, zoals stikstofoverschot, waterkwaliteit en -berging, bodemdegradatie en voedselkwaliteit. “Dat is het gedachtegoed dat we willen doorgeven,” zegt Henry Mentink. “De boeren zijn niet het probleem, maar deel van de oplossing.” Om het belang van een goede bodem nog maar eens te benadrukken, verblijdt directeur-conservator Ron Dirven van het Van GoghHuis de deelnemers aan de Kruiwagenmars tot slot met een bijzonder presentje: een potje met zand van de geboortegrond van Van Gogh. “Vincent wordt te pas en te onpas gebruikt voor allerlei zaken gebruikt, maar dit is wel een heel mooi initiatief.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief