Zanggroep Belcanto uit Wernhout bestaat zaterdag precies 45 jaar.
Zanggroep Belcanto uit Wernhout bestaat zaterdag precies 45 jaar. Foto: Sandra Smits

Zanggroep Belcanto verbreedt haar horizon

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Zanggroep Belcanto uit Wernhout kan wederom een lustrum toevoegen aan haar historie. Komende zaterdag bestaat het gezelschap precies 45 jaar. Reden voor een bescheiden feestje.

Niet dat er meteen groots wordt uitgepakt. Sterker nog: het is dat één van de leden onlangs opmerkte dat de 45ste verjaardag in aantocht was en er daarom wel een taart mocht worden besteld, anders was het lustrum wellicht eenvoudigweg over het hoofd gezien. “We hebben besloten ons 50-jarig bestaan dan maar groots te vieren,” aldus penningmeester Sandra Broosus. “Dat is ook een écht jubileum.”

VV Wernhout

Dat de aandacht voor het bijzondere moment even was verslapt, is te verklaren. Tijdens de coronapandemie kon de twintig leden tellende zanggroep geruime tijd niet ‘gewoon’ repeteren en optreden. “Op enig moment hebben we toen zelfs met slechts vier koorleden een mis gezongen. Op anderhalve meter afstand van elkaar, waardoor je elkaar maar nauwelijks kon horen,” vertelt ze. “Vóór die tijd dacht ik bij vijf afmeldingen voor een optreden: ‘Dat gaan we nóóit voor elkaar krijgen’. Nu weten we dus dat het wél kan.” Ook andere invloeden van buitenaf hebben hun impact gehad op het wel en wee van het koor dat al sinds jaar en dag repeteert in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Wernhout. “Vanwege de hoge energieprijzen mocht er in de kerken nog maar bij hoge uitzondering worden gestookt, waardoor wij in de winterperiode noodgedwongen op zoek moesten naar een andere repetitieruimte. Gelukkig konden we tijdelijk terecht in de kantine van VV Wernhout, waar we heel gastvrij zijn ontvangen.”

Jongerenkoor Wernhout

Met 45 jaar op de teller heeft Zanggroep Belcanto inmiddels weliswaar een respectabele leeftijd bereikt, het oudste koor van Wernhout is nog altijd het vandaag de dag als gemengd koor door het leven gaande Sursum Corda dat dit jaar 95 jaar bestaat en dat ooit werd opgericht als dames- en herenkoor. Dat laatste was ook de reden van oprichting van Jongerenkoor Wernhout op 27 mei 1978 door de toenmalige pastoor Van de Goorbergh en leerkracht De Jong van de plaatselijke basisschool. Dat jongerenkoor was vooral bedoeld voor de twaalfplussers die de basisschool verlieten, maar nog niet oud genoeg waren om toe te treden tot een heren- of dameskoor, weet Sandra Broosus van Zanggroep Belcanto. Het op kerkelijke liederen gerichte Jongerenkoor Wernhout bleef bestaan, al onderging het in 1997 wel een naamswijziging. Dat had deels te maken met de stijgende leeftijd van de leden. Onder de nieuwe naam Zanggroep Belcanto - letterlijk vertaald ‘mooi gezang’ - werd echter meteen ook de weg ingeslagen naar een meer hedendaags repertoire. Met dank aan de nog altijd actief zijnde dirigent Piet Koeken die 31 jaar geleden de gelederen van Zanggroep Belcanto kwam versterken. Zo werden psalmen en kerkelijke liederen voortaan in een wat moderner jasje gestoken, waardoor bijvoorbeeld opeens melodieën van Abba met Nederlandse kerkelijke teksten door de kerk klonken.

Aanpassing repertoire

Door het aantal inkrimpende missen en het aantal kerken dat sluit, heeft Zanggroep Belcanto haar horizon zelf inmiddels wat verder verbreed. Zo treedt het gezelschap steeds vaker op in woonzorgcentra als De Willaert. “Ook dat heeft weer een aanpassing van het repertoire met zich meegebracht,” meldt Sandra Broosus. “Van Nederlandstalige nummers als ‘Aan de Amsterdamse grachten’ van Wim Sonneveld tot popnummers als ‘Hallelujah’ van Lisa Loïs. Als het maar muzikaal haalbaar is. Ook onze toetsenist moet het kunnen spelen. Die is trouwens ook alweer zo’n 25 jaar lid, net als onze drummer.” Vier leden van het koor spannen echter de kroon. Dick Kouters, Lia van Trijp, Francina Damen en Rita Gommers zijn er al vanaf het eerste moment bij en mogen dan ook hun 45-jarig jubileum vieren. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief