De organisatie hoopt dat kinderen straks massaal meedoen aan de Kinderloop.
De organisatie hoopt dat kinderen straks massaal meedoen aan de Kinderloop. Foto: Charles van Campenhout

Zorgen over toekomst Van GoghLoop Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Wie op zoek is naar sportief vertier, is komende zaterdag in Zundert aan het juiste adres. Met de vijftiende editie van de Van GoghLoop én de veertiende editie van de Van GoghWandeling in hert vooruitzicht is er weer volop te doen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Al is er wel een belangrijke verandering te melden. Waar vorig jaar als startpunt nog de Annakapel (bij restaurant Bij De Nonnen) kon worden gebruikt, is dat deze keer niet mogelijk. Als startpunt voor zowel de Van GoghLoop als de Van GoghWandeling is daarom gekozen voor café De Ossekop verderop in de Molenstraat. Bij de Van GoghLoop zijn de parcoursen voor de verschillende onderdelen ongewijzigd. Dat geldt voor de prestatieloop op de 2,5 km, de wedstrijd- en de prestatieloop op de 5 km en de wedstrijd- en de prestatieloop op de 10 km. De Van GoghWandeling kent voor alle afstanden (10 km, 15 km en 30 km) nieuw uitgezette routes.

Structureel

Het evenement mag hierbij dan wel voor een belangrijk deel in de steigers staan, met een schuin oog naar de toekomst kijkend maakt voorzitter Jac van Nispen van de Stichting Van GoghLoop Zundert zich wel wat zorgen. “Ook wij merken dat het lastig is om vrijwilligers te vinden die zich structureel voor een vereniging of een bepaald evenement willen inzetten,” zegt hij. “Op de dag zelf hebben we gelukkig nog genoeg vrijwilligers, mede dankzij de hulp van buurtschap De Berk die het parcours verzorgt. Dat ligt anders bij de bestuursfuncties. Wij zijn teruggegaan van negen naar zes bestuursleden en kunnen door onze ervaring nog extra taken opvangen. De vraag is echter of iedereen dit kan blijven opbrengen. Ik vraag me echt af hoe we het evenement in de toekomst in het vat kunnen blijven gieten. Komt er geen nieuwe aanwas, dan zouden de Van GoghLoop en de Van GoghWandeling zelfs kunnen sneuvelen.”

Kinderloop

Nieuwe vrijwilligers zijn dus zeer gewenst. Om de Van GoghLoop toekomstbestendig te maken, is volgens bestuurslid Johan Michielsen daarnaast het enthousiasmeren van jonge lopers van belang. Hij doelt daarmee specifiek op de deelname door basisscholieren aan de Kinderloop, onderdeel van de Van GoghLoop. “We doen er alles aan het voor kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo schenken de CLTV en Veiling Hoogstraten de kinderen elk jaar een T-shirt met achterop een poppetje dat iedere keer opnieuw speciaal wordt ontworpen. Ook krijgen ze aardbeien en een ijsje én zijn er leuke prijzen te winnen voor uitstapjes naar verschillende recreatievoorzieningen hier in de regio. Op de één of andere manier echter hebben bij de basisscholen nauwelijks ingang om de Kinderloop ook te promoten. Dat schijnt niet te mogen en dat vinden we heel jammer. Zeker ook omdat de Gemeente Zundert het bewegen zo promoot.” Michielsen kijkt dan ook met enige jaloezie naar Rijsbergen, waar de Mini-Bavoloop een vast onderdeel uitmaakt van het programma op de Sint Bavoschool. “We zouden het leuk vinden als de basisscholen hier onze Kinderloop zouden omarmen. Door er in de klas aandacht aan te besteden, of door bijvoorbeeld wat traininkjes op school te houden. Het zou echt heel mooi zijn als kinderen massaal meedoen aan de Kinderloop.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief