Kees Jochems als figurant én filmer tijdens Corso Zundert vorig jaar.
Kees Jochems als figurant én filmer tijdens Corso Zundert vorig jaar. Foto: Buurtschap Klein Zundertse Heikant

Film als hommage aan de corsofigurant

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - “Met figuranten meedoen aan Corso Zundert? Dan maak je eigenlijk een tweede wagen.” Aan het woord is Kees Jochems. Als ode aan de figurant maakte hij de film ‘Huid van de wagen’. Hiertoe volgde hij vorig jaar maandenlang de buurtschappen Schijf, Klein Zundert en Klein Zundertse Heikant en hun figuranten in de voorbereiding op en tijdens Corso Zundert.

Kees Jochems is een geziene figuur in het corsowereldje. Hij is dan ook jarenlang intensief betrokken geweest bij Corso Zundert, onder meer als omroeper, gids en lid van verschillende commissies. “Ik ben echter van mening dat je op tijd plaats moet maken voor de jeugd,” zegt hij. “Als de gevestigde orde té lang op die troon blijft zitten, staan er geen nieuwe mensen op en krijg je een vereniging binnen een vereniging. Zonder de expertise weg te gooien, moet je de jeugd een kans geven. Den blijft het corso bestaan.”

Script

Hij voegde de daad bij het woord, waarna het idee ontstond om een film te maken over de figuranten bij Corso Zundert. “Ik kom uit de toneelwereld,” licht Kees Jochems toe. “Zo heb ik onder meer voorstellingen van de Bonte Avonden en De Zundertse Komedie geregisseerd. Voor de film heb ik een script geschreven, waarna ik de drie buurtschappen heb benaderd die vorig jaar figuranten hadden: Schijf, Klein Zundert en Klein Zundertse Heikant. Ik heb figuranten altijd een beetje het ondergeschoven kindje gevonden. Ze krijgen vaak niet de aandacht die zij verdienen, terwijl zij de hele zomer bezig zijn om tijdens Corso Zundert hun kunstje te kunnen doen. Dat komt ook terug in de film.”

Vlieg

De gehele zomer ging Kees Jochems met een camera meerdere keren per week van hot naar her op pad om de figuranten van de verschillende buurtschappen in beeld te brengen. Een monsterklus, want Schijf, Klein Zundert en Klein Zundertse Heikant deden mee met respectievelijk 80, 130 en 180 figuranten. “De eerste keer dat je aankomt met de camera is het van: ‘Wa komde gij hier doen?’ Maar na een paar keer zien ze je al niet meer staan. Als een vlieg op de muur heb ik dan ook mijn werk kunnen doen,” blikt hij terug. “Daarnaast heb ik twee figuranten, Claudia Boot en Kevin Sanya, ook nog in hun privéleven gevolgd. Zij zijn dan ook de hoofdpersonages in de film geworden,” licht hij alvast een tipje van de sluier op.

GoPro

Al ging niet alles van een leien dakje. De beelden die hij maakte van het uitrijden van de corsowagens bijvoorbeeld gingen op één of andere manier verloren. “Jammer. Dat krijg je echter als je onwetend bent. Ik was behoorlijk kwaad op mezelf. Aan de andere kant: ik had van tevoren dan ook nog nooit met een camera gewerkt.” Daarnaast doemde er nog een onverwacht probleem op: vanwege afspraken met Omroep Brabant kreeg Jochems geen toestemming om met een camera de Corso Boulevard op te gaan om de stoet te filmen. “Toen besloot ik om dan maar zelf figurant te worden bij Klein Zundertse Heikant, eigenlijk ‘mijn’ buurtschap. Met in een duikbril verpakte GoPro kon ik op die manier toch wat beelden maken. Dat viel ook niet op, want de figuranten van de buurtschap waren allemaal een beetje van die Mad Max-figuren. In overleg met Omroep Brabant heb ik overigens toch wat van hun beelden mogen gebruiken.”

Keuzes

Uiteindelijk leverden de inspanningen van Kees Jochems acht tot negen uur filmmateriaal op, voor een film die ongeveer 25 minuten duurt. “Met dank aan Ed de Bakker die mij met raad en daad bijstond en de film heeft gemonteerd en geëdit. Het was voortdurend keuzes maken. ‘Kill your darlings’, wordt er weleens gezegd. Dat was ook zo. Vanaf september tot en met mei zijn we zeker twee avonden per week met monteren bezig geweest totdat de klus was geklaard. De film is echt een eerbetoon aan de corsofigurant. Figuranten zijn als een tweede creatie naast de corsowagen. Beide moeten samensmelten tot één creatie, terwijl je ook maar voor één creatie punten krijgt. Mooi was wel dat de buurtschappen met figuranten vorig jaar met een eerste, derde en vijfde prijs heel succesvol waren. Misschien heeft dat ervoor gezorgd dat meer dan de helft van de buurtschappen dit jaar figuranten gebruikt. Ik ben benieuwd, maar ik ga het niet filmen, haha.” 

De door Kees Jochems gemaakte film ‘Huid van de wagen’, een hommage aan de figuranten van de verschillende buurtschappen, wordt komende zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur elk uur vertoond in een tot bioscoop omgetoverde ruimte in het oude Rabobankgebouw aan de Bredaseweg 2 in Zundert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief