Het college heeft de locatie Hoge Dreef aangewezen als voorkeurslocatie voor de bouw van een IKC.
Het college heeft de locatie Hoge Dreef aangewezen als voorkeurslocatie voor de bouw van een IKC. Afbeelding: Gemeente Zundert

Raad aan zet over plaats van te bouwen IKC Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Zundert heeft de locatie Hoge Dreef aangewezen als voorkeurslocatie voor de bouw van een Integraal Kindcentrum (IKC) in Zundert. Dit voorstel is nu voorgelegd aan de gemeenteraad die hierover deze maand een definitief besluit neemt.

De Gemeente Zundert, Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) en de Kober Kinderopvang maken zich al langer sterk voor de vestiging van een IKC in Zundert. Vanuit één gebouw en vanuit één visie werken onderwijs en kinderopvang hier aan de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar. In het IKC Zundert worden straks de basisscholen Zonnebloem en Sint Anna en Kober Kinderopvang opgenomen.

Heroverweging
In januari van dit jaar besloot de gemeenteraad om de in 2020 gekozen locatie basisschool Zonnebloem aan de Burgemeester Manderslaan te heroverwegen en te onderzoeken of er wellicht een betere locatie is voor het IKC dat voor de komende veertig jaar de beste plek voor onderwijs en kinderopvang moet worden. Hieraan lagen verschillende argumenten ten grondslag. Zo bleek de beschikbare ruimte aan de Burgemeester Manderslaan aan de krappe kant en zou het waarschijnlijk niet blijven bij een gebouw van maximaal twee bouwlagen. Een in meerdere opzichten ongewenste situatie. Met nog een verdieping er bovenop zou het IKC op de locatie Zonnebloem dan anderhalve meter boven de bestaande bebouwing uitsteken en daarmee een behoorlijk stedelijk karakter krijgen. Bovendien hangt aan een gebouw van drie verdiepingen een fors hoger prijskaartje. Ook zou op die krappe locatie niet of nauwelijks kunnen worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen, zoals een mogelijk stijgende vraag naar kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Kansrijke locaties
Voor het onderzoek naar een wellicht betere locatie voor het IKC werd een in januari door de gemeenteraad goedgekeurd plan van aanpak opgesteld, waarna door de Gemeente Zundert, Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ), Kober Kinderopvang en extern bureau Van Plan samen de eerste stappen van het locatieonderzoek werden gezet. In juli van dit jaar wees het college vervolgens vier locaties aan als kansrijke locaties voor de bouw van een IKC in het dorp Zundert. Het betrof de Sint Annaschool aan de Berkenlaan, de hoek Berkstraat-Berkenring, het JeeKaaCee-gebouw (’t Stokperdje) aan de Brug en de Hoge Dreef. Uit het door het onafhankelijke bureau Van Plan verrichte onderzoek is laatstgenoemde locatie nu als beste uit de bus gerold, een uitkomst waarin alle betrokken partijen zich kunnen vinden. Zo wordt de locatie Hoge Dreef gezien als een plek waar een ruim en groen IKC kan worden gebouwd waar kinderen van 0 tot 12 jaar zich optimaal kunnen ontwikkelen. De locatie sluit hiernaast aan bij de visie van onderwijs en kinderopvang. ‘Last but not least’ biedt de locatie Hoge Dreef voor de toekomst voldoende mogelijkheden voor groei.

Voorbehoud
De Zundertse gemeenteraad beslist deze maand eerst of deze locatie inderdaad de beste is voor een IKC. Als de raad instemt met deze locatie, dan zal het college van verdere stappen nemen om de realisatie van een IKC daar te onderzoeken en mogelijk te maken. Het is dus nog niet zeker dat het IKC ook daadwerkelijk op de Hoge Dreef gebouwd wordt. De overige drie locaties (Annaschool, Berkstraat-Berkenring en JeeKaaCee) behouden vooralsnog de status van kansrijke locatie, voor het geval een IKC op de Hoge Dreef niet haalbaar blijkt.

Vervolgstappen
De eigenaren van de kansrijke locaties zijn inmiddels geïnformeerd. Omwonenden van de kansrijke locaties ontvangen een huis-aan-huisbrief. Op 13 september vergadert de gemeenteraad over de locatiekeuze.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief