
Suzanne Bestebreur: ‘Trots op wat ik elke dag mag doen’
Door: Mary van Duuren AlgemeenWie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Suzanne Bestebreur
Tjoapack
Je staat er niet bij stil als je een paracetamolletje uit de strip drukt dat een groot team deze op een uiterst zorgvuldige manier verpakt. Toch is dit de verantwoordelijkheid van het Etten-Leurse Tjoapack aan de Nieuwe Donk. Bij Tjoapack worden verschillende medicijnen in een schone omgeving en door gemotiveerde mensen verpakt.
Tjoapack is 34 jaar geleden opgericht door Eric Tjoa en van oorsprong een familiebedrijf. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met twee vestigingen (Etten-Leur en Clinton US) en in totaal ongeveer 500 medewerkers. Ondanks de grote groei merk je nog steeds dat er een informele sfeer en familiecultuur heerst in deze organisatie.
Een nieuw begin
Ze komt uit de gezondheidszorg, waar ze een opleiding volgde in de zorg voor mensen met een beperking en ouderenzorg. Ondanks dit mooie werk haalde de 33-jarige Suzanne Bestebreur hier niet genoeg voldoening uit. Na een korte zoektocht kwam ze in een sollicitatieprocedure bij Tjoapack terecht en werd ze op slag verliefd op het bedrijf. “Inmiddels werk ik er anderhalf jaar en ben ik nog nooit een dag met tegenzin naar mijn werk gegaan.” Ze startte als Operator 2 in opleiding zoals veel werknemers. “Al snel werd duidelijk dat ik dingen goed oppakte en groeide ik door naar Operator 3. Zo ben ik verantwoordelijk voor de machinelijn en train ik regelmatig nieuwe Operators.” In een korte tijd heeft ze dus flinke stappen gemaakt, door de goede doorgroeimogelijkheden.
Het begin van de werkdag
“Mijn werkdag begint altijd met een product- en procescontrole. Dat betekent dat ik een doosje met tabletten controleer, dat is ingepakt door het team van de vorige shift. We werken namelijk elke dag in 3 ploegendiensten. Gedurende de shift blijf ik alert op het proces en of de machine doet wat hij moet doen. Een menselijke controle blijft hierbij belangrijk, dit doen we aan de hand van kwaliteit en procescontroles. Indien een order is afgerond, bouw ik ook de machine om voor de volgende order. Aan het einde van de shift lost een collega mij af.”
In totaal staan er bijna elke dag 15 productielijnen te draaien om alle orders te verwerken. Suzanne staat in team C, dat momenteel 30 operators telt, bij een van de snellere inpakmachines van Tjoapack, waar orders met grote hoeveelheden van bepaalde medicijnen worden verwerkt, zoals paracetamol en ibuprofen.
“We hebben een primaire cabine, waar de medicijnen machinaal verpakt worden in de blister. In die ruimte dragen we handschoenen en een mond/neusmasker. In de secundaire cabine worden de blisters machinaal in een doosje gestopt, gaat de bijsluiter erbij en is het eindproduct gereed. Daarnaast vindt elke 35 minuten een productcontrole plaats.” Alle 110 Operators bij Tjoapack worden specifiek opgeleid voor een bepaalde machinelijn. “Zo houden we ieder onze eigen expertise, want elke machine werkt anders.”
Het bedrijf
“Ik vind Tjoapack een geweldig bedrijf, met veel gezelligheid”, zijn de eerste woorden die in haar opkomen als ze haar werkgever wil omschrijven. “Er draait altijd een muziekje en als het tijdens de nachtdienst wat rustiger is, zetten we dat gerust een stukje harder. Als team zijn we allemaal in voor een grapje op zijn tijd, maar het is serieus en verantwoordelijk werk dus de kwaliteit blijft voorop staan.”
Het mooie vindt ze dat ze op deze manier alsnog zorgdraagt voor de gezondheid van mensen. “Alleen nu op een andere manier. Eerst gaf ik medicijnen en nu verpak ik ze. Ik ben trots op wat ik elke dag mag doen en op ons product.”
De toekomst
Op de vraag of Suzanne ambities heeft om door te groeien antwoordt ze: “Vroeger keek ik altijd naar het programma How it’s made, omdat ik het interessant vind om iets te maken met mijn handen en oplossingen te vinden voor problemen. Daarom zou ik ook wel interesse hebben in de functie van TO (Technical Operator). Voor elke functie is er een opleiding en trainingstraject, maar je moet er ook een bepaald talent voor hebben. Als TO moet je bij een storing snel het probleem kunnen vinden. Maar wie weet…”
Naam:
Suzanne Bestebreur
Leeftijd:
33 jaar
Functie:
Operator 3
Woonplaats:
binnenkort Etten-Leur
Relatie:
Vriend
Hobby’s:
samen gamen
