Toon Dekkers: 'Vanaf dag één ben ik al aan het ontwerpen en aan het puzzelen'
Toon Dekkers: 'Vanaf dag één ben ik al aan het ontwerpen en aan het puzzelen' Foto: Tess Mutsters
RIJSBERGS TONEEL

Decorbouwer Toon Dekkers is altijd creatief bezig

Door: Tess Mutsters Algemeen

RIJSBERGEN - Als decorbouwer van het Rijsbergs Toneel is Toon Dekkers altijd creatief bezig. Samen met de regisseurs denkt hij over wat het beste past bij het stuk en gaat hij aan de slag om dat zo mooi en efficiënt mogelijk te bouwen.

Voor Toon is dit inmiddels het tweede jaar als decorbouwer bij het Rijsbergs Toneel. Hoewel Toon pas slechts twee jaar actief is bij het Rijsbergs Toneel, heeft hij al behoorlijk wat ervaring. “Ik ben ook actief bij de Bonte Avond in Rijsbergen,” vertelt hij. Hij nam het stokje over van Frans Matthijssen, al denkt die nog regelmatig mee over creatieve invullingen van het toneel. Er komt stiekem best wat kijken bij het ontwerpen en bouwen van zo’n decor. “De regisseurs geven meestal aan wat ze ongeveer willen, daar ga je dan mee aan de gang. Tussendoor overleg je wat wel en wat niet mooi staat, zo kom je uiteindelijk tot een geheel.” Het finetunen van dat decor kan best even duren, zo is Toon op bijna alle repetities te vinden om ontwerpen uit te denken. “Vanaf dag één ben ik al aan het ontwerpen en aan het puzzelen.”

Voor de komende shows heeft Toon het extra druk gehad, hij moest nu namelijk niet één maar twee decors ontwerpen. Dit omdat de club twee eenakters opvoert in plaats van één groot stuk. Daar zaten best wat uitdagingen in volgens Toon. “Ik moest goed verzinnen hoe ik het decor zó kon bouwen dat ik gemakkelijk en snel van het ene naar het andere stuk kon opbouwen,” vertelt hij. 




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief