Kelvin Wiens van Eventslight
Kelvin Wiens van Eventslight Foto: Mary van Duuren
OP DE WERKVLOER

Kevin Wiens: ‘Entertainment is magie creëren met licht en geluid’

Door: Mary van Duuren Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Kevin Wiens. 

Pure magie 
“De entertainmentsector is een wereld vol magie.” Zo omschrijft de 28-jarige Kelvin Wiens zijn baan in een paar woorden. Als allround technicus bij Events Light uit Zevenbergen zorgt hij bij theatershows en evenementen voor het juiste licht en geluid en het onderhoud ervan. Nu zetten we hem zelf een keer in het spotlicht.
Events Light is 23 jaar geleden gestart door Jeroen Frijters, toen 16 jaar, en bestaat inmiddels uit een team van 28 vaste medewerkers en is nog steeds groeiende.

“Ons werk voelt als een hobby”, begint Kelvin. “Het is prachtig om met een heel team een mooie show neer te kunnen zetten, zodat het publiek na afloop met een grote glimlach de zaal verlaat. We werken vaak langere tijd op een vaste locatie, maar wisselen ook regelmatig of doen er nog kleine evenementen naast.” Zelf is hij nu verantwoordelijk voor de techniek bij de show Caro in het Eftelingtheater, die daar al enige jaren speelt. Ook wordt daar de zaal regelmatig omgebouwd voor bijvoorbeeld een feest of een talkshow. “Dan zijn we daar dan weer dagen mee bezig om alle details perfect te hebben.”

Opleiding en loopbaan
In 2012 startte Kelvin de opleiding Podium- en Evenemententechniek in zijn woonplaats, Bergen op Zoom. “Tijdens het tweede jaar van deze brede opleiding mochten we een stageplaats uitzoeken om te gaan snuffelen in de evenementenbranche. Die drie maanden draaide ik als stagiair bij Events Light mee. Bij de musical Klaas Vaak in de Efteling zorgden we voor licht en geluid.”
Bij aanvang van het derde jaar van zijn opleiding koos hij voor de specifieke richting licht en geluid omdat daar zijn hart lag. Hij liep stage bij een ander bedrijf, maar in het vierde jaar kwam hij weer bij Eventslight. “Ik mocht de productie Pinokkio mee helpen opstarten en ben gebleven tot aan de première.”

Daarna deed hij bij tournees de techniek en werkte hij aan de musical Soldaat van Oranje. In 2019 werd hij weer door Events Light benaderd en tekende hij zijn definitieve arbeidscontract. “En daar heb ik nooit spijt van gehad.” Kelvin heeft ook meegedraaid in ‘Wolfgang het wonderjong’ en ‘Curious Incident of the Dog in the Nighttime’ van de Theateralliantie, ‘Sound of Music’ en ‘Hij gelooft in Mij’ van Stage Entertainment. Bij Caro is hij nu als stagemanager het aanspreekpunt voor de technische crew en company manager. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van materiaal, apparatuur en het waarborgen van de kwaliteit van de show.

De werkdag
Entertainment speelt zich voornamelijk af in de avonduren. “Mijn werkdag begint vaak al om 13.30 uur. We krijgen elke dag een schema wat er op welk tijdstip plaatsvindt. Dat luistert erg nauw, want de aanvang van de show staat natuurlijk vast.” Allereerst wordt alle apparatuur aangezet en getest. Soms wordt er nog onderhoud gepleegd. Rond 16.00 uur zijn er repetities met de cast en worden de soundchecks gedaan. “Daarna is het pauze en kunnen we even eten. Vervolgens zijn er weer repetities en controleren we of er nog wijzigingen zijn. Als de zaal opengaat en het publiek komt binnen is het showtime.” Dat het geen 9-tot-5-job is vindt Kelvin niet erg. “Mijn vriend werkt ook onregelmatig, dus binnen onze relatie levert dat ook helemaal geen problemen op. We hebben elkaar leren kennen toen hij speelde in de musical The Lion King. Hij heeft vaak dezelfde werktijden. Een extra voordeel is, dat ik zelden in een file sta.”

Doorgroeimogelijkheden
Kelvin heeft dus een veelzijdige baan, met veel afwisseling. Op de vraag wat Events Light zo bijzonder maakt als werkgever, antwoordt hij: “We zijn niet zo grootschalig, wat betekent dat je iedereen persoonlijk kent en de lijntjes kort zijn, zo kunnen we nauw samenwerken. Ieder van ons heeft een eigen specialiteit zodat er veel kennis in huis is. Daarnaast biedt Events Light veel mogelijkheden om door te groeien. Het is een perfect bedrijf om jezelf goed te ontwikkelen. En we hebben nog meer leuke collega’s nodig.” Zelf zou hij uiteindelijk wel een functie als technisch producent willen. “Dan ga je echt alles samen met de productie ontwikkelen, dus ben je nog meer creatief bezig om een event of show mooi en veilig op te zetten.” 

Naam:
Kelvin Wiens

Leeftijd: 
28 jaar

Woonplaats: 
Bergen op Zoom

Functie:
Allround technicus
Licht en geluid

Opleiding:
Podium- en
Evenemententechniek

Relatie:
Vriend

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief