Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

December begint koud, maar zachter en natter weer ligt op de loer

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

ZUNDERT - December begint dit jaar koud met vorst in de nachten en ook overdag is het koud met waarden beneden 5 graden. Maar na Sinterklaas verdwijnt de kou waarschijnlijk geleidelijk en voor het midden en eind van de maand wordt zachter en natter weer dan normaal verwacht. Daarbij is het overdag dan vaak warmer dan de normale 7 graden.

In elk geval tot rond Sinterklaas blijft het winters met temperaturen duidelijk beneden normaal. Daarbij komt het elke nacht tot een aantal graden vorst en overdag maxima onder 5 graden. En soms kan het regionaal matig vriezen met minima beneden -5 graden. Vooral in de kustgebieden is kans op winterse buien, waarbij het Waddengebied de grootste kans maakt daarop. Landinwaarts is de kans op buien veel kleiner. Op veel plaatsen is het overwegend droog met zonnige perioden, maar soms is er ook mist. Wie naar buiten gaat doet er goed aan zich warm aan te kleden en rekening te houden met gladheid.

Overgang naar zachter en natter weer

De kans op kouder weer dan normaal neemt na Sinterklaas langzamerhand af, maar hoe snel dit gaat is onzeker. De weermodellen tonen wel een duidelijke voorkeur voor zachter weer vanaf midden december. Dit komt doordat er een grote kans is op een overgang naar een westelijke stroming, waarbij milde lucht vanaf de Atlantische Oceaan wordt aangevoerd. Hiermee stijgt de temperatuur tot iets boven de normaal van 7 graden overdag en 1-2 graden ‘s nachts. Draait de wind naar het zuidwesten, dan kan het zelfs erg zacht worden met maxima boven 10 graden. Tijdens het koude weer in de eerste week van december valt gemiddeld over het land duidelijk minder neerslag dan normaal, maar zodra de overgang naar zachter weer inzet stijgt de kans op regen weer. Vanaf midden december kunnen we dan weer bovennormale neerslaghoeveelheden verwachten. Normaal is december al nat en nu kan het dus nog meer en vaker regenen. Dat brengt de maandsom waarschijnlijk nog richting de gebruikelijke hoeveelheden.

Maken we nog kans op een witte kerst?

Eind december neemt de kans op zacht en nat weer alleen maar verder toe en de weermodellen zijn hier opvallend eensgezind over. Of het daarmee niet tot een witte kerst komt is nog niet te zeggen, want details van dag tot dag zijn op deze termijn nog niet te geven. Gemiddeld is de kans op een witte kerst al klein met 7 procent, maar met de huidige vooruitzichten ligt die kans nog wat lager. De tijd zal het leren....Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief