Afbeelding
Foto: Pixabay

Zundert breidt noodopvang Oekraïense vluchtelingen uit

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De Gemeente Zundert opent komende maandag aan de Ettenseweg een tijdelijke noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen voor de periode vijf maanden. Daarnaast heeft zij het voornemen om een tweede reguliere opvang te openen op De Krabbebossen.

De gemeente doet dit in reactie op de vraag van de landelijke overheid naar extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. De vraag naar extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen is hoog. In oktober heeft de landelijke overheid alle gemeenten in Nederland opgeroepen om per direct noodopvangplekken te realiseren. In iedere veiligheidsregio gaat het om 200 extra plekken. In de gemeente Zundert wordt daarom een noodopvanglocatie voor 44 Oekraïense vluchtelingen geopend. In de tussentijd wordt door de Gemeente Zundert gewerkt aan het voornemen voor een tweede reguliere opvanglocatie.

Wooneenheden arbeidsmigranten

De noodopvang is tijdelijk en is open van december 2023 tot eind april 2024. De noodopvanglocatie is ondergebracht bij een ondernemer aan de Ettenseweg in Rijsbergen. Hier mag de Gemeente Zundert gebruikmaken van de al bestaande wooneenheden die normaal gesproken tijdens het teelt- en oogstseizoen (van mei tot oktober) worden bewoond door arbeidsmigranten, maar die nu leeg staan. Tijdens de noodopvangperiode is de Gemeente Zundert de beheerder van de opvanglocatie. Op de opvang is een locatiemanager aanwezig en er is beveiliging. De Gemeente Zundert biedt de vluchtelingen ondersteuning waar en wanneer dat nodig is.

Tweede opvang De Krabbebossen

Zoals dit voorjaar reeds door haar aangekondigd, onderzoekt de Gemeente Zundert momenteel de mogelijkheden tot een tweede reguliere opvang voor Oekraïense vluchtelingen op De Krabbebossen in Rijsbergen. Het COA huurt reeds een deel van de gebouwen. Het andere deel kan geschikt gemaakt worden voor Oekraïense vluchtelingen. De beoogde opvang op De Krabbebossen is van tijdelijke aard aangezien de Gemeente Zundert met de eigenaar afspraken heeft gemaakt over de toekomstige herontwikkeling van het gebied. In dit geval zouden dan dezelfde afspraken gelden als voor het COA: voor maximaal drie jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van twee keer één jaar.

Vervolgstappen

In de komende periode werkt de Gemeente Zundert de mogelijkheden en de voorwaarden voor een tweede opvang verder uit. De opening hiervan vindt naar verwachting plaats in het voorjaar. De omwonenden van beide locaties worden volgens de Gemeente Zundert geïnformeerd en ontvangen een huis-aan-huisbrief. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief