Deelnemers aan De Speer poseren voor een groepsfoto.
Deelnemers aan De Speer poseren voor een groepsfoto. Foto: Marieke Hanegraaf

Toertocht De Speer voortaan Rijsbergen Demarreert

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Rijsbergen Demarreert. Dat is de nieuwe naam voor het Rijsbergse wielerevenement dat vijf jaar lang werd gehouden onder de noemer De Speer van Rijsbergen. De datum is ook al bekend: zondag 23 juni 2024. Wie zich alvast wil inschrijven, kan terecht op www.rijsbergendemarreert.nl.

De eerste lustrumeditie van toertocht De Speer van Rijsbergen in juni van dit jaar was top. Toch besloten Stichting Wielerdorp Rijsbergen en wielercoryfee Johan van der Velde in september in goed overleg om hun samenwerkingsverband na vijf jaar te beëindigen. Een verschil van inzicht lag volgens Nico Mathijssen, secretaris van Stichting Wielerdorp Rijsbergen, aan het besluit ten grondslag. De stichting riep in 2017 toertocht De Speer van Rijsbergen in het leven om de oud-profrenner - die geboren en getogen is in Rijsbergen - te eren. Vanwege zijn lange, ranke gestalte kreeg Van der Velde tijdens zijn wielerloopbaan de bijnaam De Speer. De toertocht was een verwijzing naar die bijnaam.

Goed doel

De succesvolle samenwerking tussen Stichting Wielerdorp Rijsbergen en Johan van der Velde, waaraan elk jaar een door Van der Velde gekozen goed doel werd gekoppeld, leverde naast veel plezier mooie bedragen op voor organisaties als Spieren voor Spieren en Stichting Rolerisuit.

Dezelfde visie

De Speer van Rijsbergen was de grootste activiteit van Stichting Wielerdorp Rijsbergen en behoort volgens vele deelnemers tot één van de mooiste en best georganiseerde toertochten van Brabant en misschien zelfs van Nederland. De organisatie is dan ook blij te melden dat het evenement volgend jaar gewoon weer plaatsvindt. Deze keer dus met als naam Rijsbergen Demarreert. “Het evenement wordt voortgezet vanuit dezelfde visie die we tot dusver hanteerden,” belooft Nico Mathijssen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief