Eerke Lauwen: 'Een bedrijf volledig in eigen beheer kan ik denk ik in vier of vijf jaar tijd naar het juiste niveau tillen'
Eerke Lauwen: 'Een bedrijf volledig in eigen beheer kan ik denk ik in vier of vijf jaar tijd naar het juiste niveau tillen' Foto: Weekblad de Bode
AAN DE KEUKENTAFEL

Eerke Lauwen: ‘Ik ben nu uitvinder én ondernemer’

Door: Addo Sprangers Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Eerke Lauwen

Je bent in 2018 met jouw bedrijf Lauwen Agro Engineering gestart. Net twintig jaar oud. Dat is jong om een eigen bedrijf te beginnen, vertel!

Thuis teelden we ijsbergsla. Daarbij hadden we het probleem dat we bepaald onkruid, familie van de ijsbergsla, niet chemisch konden bestrijden. Dat onkruid moest daarom manueel worden verwijderd en dat zorgt voor hoge arbeidskosten. 

De op de markt beschikbare schoffelmachines waren vrij duur en ook niet helemaal wat we zochten. Dat was de reden om te zeggen: Ik ga er zelf een ontwikkelen en bouwen.

Had je toen al het idee dat dit wel eens tot iets bijzonders zou kunnen uitgroeien?

Nou nee, de ontwikkeling van onze schoffelmachine was puur bedoeld om bij ons thuis de arbeid te vergemakkelijken.

Op een gegeven moment bleek er echter een behoorlijke vraag naar te zijn. Aanvankelijk regionaal, want we hebben sowieso veel contact met andere telers. 

Het besef dat het wel heel veel groter zou kunnen worden, kwam pas na de contacten met Fendt, een Duitse fabrikant van landbouwmachines. Het bedrijf heeft een team van analytici die de trends op de markt in de gaten houden.

De focus op schoffeltechniek kwam daarbij sterk naar voren.

En jij liep daar stage toch?

Ja, bij Fendt in Marktoberdorf. Daarna ben ik daar duaal gaan studeren. De helft van de tijd aan de universiteit, de andere helft in Duitsland. Fendt ziet ook wel dat de schoffeltechniek ‘booming business’ is. Samen met Fendt heb ik patenten vastgelegd. Dan zijn mijn ideeën goed beschermd. Samen doen we innovatieve techniek.

Wat is het voordeel voor Fendt dat ze dit samen met jou doen?

Ik doe veel tests voor Fendt. Op de Agritechnica in Hannover, een vakbeurs voor landbouwmachines, hebben we bijvoorbeeld een futuristisch concept van een schoffelmachine laten zien. Die gaan we nu ook in de praktijk testen zodat we kunnen laten zien dat deze ook echt werkt. Mijn machine stond op die beurs in de stand van Fendt. Beter kon het voor mij niet.

Hoe moet ik jou nu eigenlijk zien? Als een soort uitvinder? Of ben je meer een ondernemer?

Op het moment is het een beetje een combinatie van die twee, al gaat het de laatste tijd wel meer in de richting van de ondernemer. Er komt ook een stuk marketing bij, afzet regelen, demo’s organiseren, noem maar op. Na zo’n beurs heb je toch een hoop klantcontacten. Dus het is momenteel iets minder uitvinden. 

Maar na het seizoen is het meestal toch wel weer even nieuwe dingen uitwerken. Bij het uitvinden is het altijd een beetje vallen en opstaan. 

Het eerste prototype van mijn schoffelmachine was nog uitgerust met machine vision. Dat bleek toch lastig te zijn, omdat bij het werken in een veld de omstandigheden van dag tot verschillen. Daar zijn we dus van afgestapt en vervolgens meer naar de kunstmatige intelligentie gegaan. Dus nu zit er Al in de machine. Aan het einde van het seizoen evalueren we om weer een volgende stap in de ontwikkeling te kunnen maken.

Maar je bent nu wel zover dat er machines zijn die door anderen worden gekocht. Bouw je die hier ook allemaal zelf?

Ja, gewoon bij ons in de schuur. Voordeel is dat ik de machine vrij modulair heb uitgewerkt. 

Wil een teler bijvoorbeeld vijf of zes rijen schoffelen, dan is het voor mij gewoon een kwestie van uitbreiden. Gemakkelijk voor de teler, want zijn machine blijft goedkoop én is naar eigen smaak samenstelbaar.

Je hebt dus een goed concept, de eerste verkoop is er, hoe kijk je verder naar je afzetmarkt?

Er zijn inmiddels al aanvragen uit bijvoorbeeld India gekomen, maar daar ben ik terughoudend in op dit moment. Vooral bij schoffelmachines is service ontzettend belangrijk. Mocht er iets fout gaat, moet je er gelijk kunnen staan. Dat is op dit moment de reden om vooral te gaan voor klanten in de regio of in ieder geval in Nederland. Daarnaast een aantal grotere telers die wat verder weg zitten in Duitsland. Het moet wel behapbaar blijven. Daarnaast wil je dat de machines die je wegzet, ook goed in de markt komen.

Is het jouw ambitie om dit straks helemaal zelfstandig als bedrijf te doen?

Zeker, het is een groeiende markt. Op dit moment doe ik naast het bouwen nog veel tekenwerk voor Fendt en andere lokale machinebouwers. Ik denk wel dat het een goed moment is om me volledig op het eigen bedrijf te richten en ben al bezig de volgende stappen die ik moet zetten. 

Zo spar ik met ervaren ondernemers die een goed draaiend bedrijf hebben en ook voor dergelijke scenario’s hebben gestaan. 

Een bedrijf volledig in eigen beheer kan ik denk ik in vier of vijf jaar tijd naar het juiste niveau tillen. Op de Agritechnica sprak ik met ondernemers die ook in deze branche zitten. 

Dan kom je erachter dat ze soms wel met vijftien of twintig man aan een schoffelmachine werken. Ik doe het nog steeds vooral in mijn eentje. Ik moet dus wel een versnelling maken. Mensen erbij en werken met een dealerschap bijvoorbeeld.

Als eenmanszaak ben je natuurlijk wel kwetsbaar.

Dat is bij veel bedrijven die willen samenwerken ook wel een zorg. Al helpt de intensieve samenwerking met Fendt mij enorm. Dat zo’n groot internationaal bedrijf vertrouwen in mij heeft, geeft andere bedrijven ook wel een bepaalde rust.

Tot slot de laatste vraag die we altijd stellen in deze rubriek. Met wie zou jij zelf graag aan de keukentafel willen zitten?

Dat doe ik zelf al regelmatig met Kees van den Buijs van vdBuijsInstall. Hij en zijn vrouw Marèse zijn goede vrienden van mijn ouders. We spreken regelmatig af om puur bedrijfsmatige zaken door te spreken. Hoe kan ik bepaalde zaken opzetten? Waar is hij ooit tegen aangelopen? Dat is ontzettend waardevolle kennis. Ik ben blij dat hij af en toe tijd wil vrijmaken om daar met mij over te spreken.

Naam:
Eerke Lauwen

Leeftijd:
25 jaar

Burgerlijke staat:
ongehuwd

Bedrijf:
Lauwen Agro Engineering. Ik heb het opgezet in 2018 en ben er vooralsnog altijd naast mijn studie mee bezig geweest. Sinds een aantal maanden fulltime.

Functie:
eigenaar

Hobby:

Ik heb altijd veel in de paardensport gaan, vooral eventing. Ik heb een eigen paard gehad en ook internationale wedstrijden gereden. Momenteel doe ik het rustiger aan, want er gaat toch best veel tijd in zitten. Ik wil het straks wel weer gaan oppakken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief