Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Weerbericht Zundert: ‘Schrikkeldag verloopt zacht, maar met stevige wind’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

ZUNDERT - Het is vandaag schrikkeldag. Een ‘extra dag’ in het jaar die dit jaar zacht en grotendeels droog verloopt. Dat meldt metereoloog Johnny Willemsen. “Vanuit het westen neemt de kans op regen toe, maar hoe snel dit gebeurt is nog wat onzeker. Er waait een stevige zuidenwind en het is zacht voor de tijd van het jaar.”


Op schrikkeldag waait er een matige tot vrij krachtige zuidenwind. “Met 9 graden op de Waddeneilanden en 11 tot lokaal 13 graden elders is het aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het eind februari 7 of 8 graden”, aldus Johnny. “Vanuit het westen neemt de bewolking toe en volgt regen. De timing hiervan is onzeker. In een vroeg scenario verloopt de ‘bonusdag’, vooral in de westelijke helft van het land, behoorlijk nat. Langzamere scenario’s houden het in vrijwel het hele land tot ver in de middag droog.”


Schrikkeldagen in het verleden
“In 1992 steeg het kwik op schrikkeldag in De Bilt naar 15,7 graden, daarmee was dit de warmste schrikkeldag sinds ten minste 1901. De allereerste schrikkeldag uit de meetreeks in De Bilt is direct ook de allerkoudste. Het bleef op 29 februari 1904 de hele dag vriezen; het werd maximaal -1,4 graden.” Op schrikkeldag 2008 kwam het tot storm in Vlissingen. Ook op schrikkeldag 2020 was het zeer onstuimig, met tot ver in het binnenland zware tot zeer zware windstoten.


Natte maandag in het zuiden, zon op dinsdag en woensdag
Maandag regent het in de zuidelijke helft van het land van tijd tot tijd. “In de noordelijke provincies blijft het droog met een waterig zonnetje. In het midden van het land kan wat lichte regen en motregen vallen, maar is het niet zo nat als in de zuidelijke provincies. Het wordt zo’n 7 graden, maar de matige tot krachtige noordoostenwind maakt het voor het gevoel flink kouder.


Zowel dinsdag en woensdag zijn er zonnige perioden. Daarbij blijft het dinsdag overal droog en is er woensdag lokaal kans op een bui. De maxima liggen dan tussen 7 en 10 graden.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief