Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij het jubilerende bruidspaar.
Burgemeester Joyce Vermue op bezoek bij het jubilerende bruidspaar. Foto: Gemeente Zundert

Louis en Corrie hebben geloof in Heilige Antonius

Door: Addo Sprangers Algemeen

KLEIN ZUNDERT - Louis Nouws en Corrie van Velzen vieren onlangs hun diamanten huwelijksfeest, De Heilige Antonius speelde een belangrijke rol bij hun ontmoeting, zo leert de geschiedenis.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Een diamanten huwelijk is natuurlijk alle reden koers te zetten naar de woning aan de Achterste Schaapsdijk om het nog krasse paar te bezoeken en er een praatje mee te maken. Met 65 huwelijksjaren op de teller valt er best wat te vertellen. Het echtpaar vaart gezond en wel al 65 jaar in het bootje waar het op 25 april 1959, na het in Den Hoornse Antoniuskerk gesloten huwelijk, is ingestapt. Louis Nouws, geboren op 24 juni 1934, is een boerenzoon van Coop Nouws en Trees Brosens en is de jongste uit het gezin van tien kinderen. Louis Nouws is van 24 juni 1934. De ooievaar bij de familie Van Velzen-Swinkels hield er na acht vluchten mee op. Toen de langpoot op 4 september 1933 boven het tuinbouwbedrijf in Den Hoorn verscheen had ie Corrie bij zich. Zij was nummer twee.

Gebed

Louis ging na de lagere Sint Antoniusschool, waarvan toen Charles Snepvangers het hoofd was, thuis bij zijn ouders werken tot hij de Nederlandse wapenrok moest aandoen. Zijn ouders voerden een gemengd bedrijf met daarnaast een kolenhandel. Louis werd soldaat en zijn legerplaatsen zouden Rotterdam, Haarlem en Delft worden. We hebben het hier over een zeer gelovig persoon. “Iedere dag bad ik tot de Heilige Antonius dat hij zou zorgen voor het vinden van een leuke goede vrouw en dat is bewaarheid. In de kazernekantine hing een affiche dat het in Den Hoorn kermis was. Ik ging er naar toe en ontmoette Corrie in een danstent,” zegt Louis. Toen de diensttijd erop zat, zagen ze elkaar heel weinig. “Met vijf gulden zakgeld per week spring je niet ver om met de trein naar Delft te gaan om te vrijen,” zegt Louis.

Huis

Corrie kreeg ’n tientje in die tijd van haar ouders die ze na haar schooltijd hielp in het tuindersbedrijf. Ze liet Louis niet los en maakte na de huwelijkssluiting in Den Hoornse Antoniuskerk de stap naar Brabant waar ze op Achterste Schaapsdijk met hem een tuinderij en later een boomkwekerij ging runnen. “ Ik moet jou over nog een wonder vertellen. Ik kocht een huis voor 64.000 gulden en de hypotheek was binnen ruim een jaar afgelost. Ik had velden vol met sla waarvan de prijzen vanwege een gewasziekte stegen van 20 cent per krop naar één gulden en tachtig cent per krop omdat er een gewasziekte heerste. Een heleboel kwekers werden hierdoor getroffen, behalve ik,” zegt Louis.

Kinderen

Corrie en Louis zetten vijf kinderen op de wereld. Vier zonen en een dochter. Het eerste kind in 1960 was zoon Jan. Een van de kinderen, zijn naam was Leo, overleed op 55-jarige leeftijd. ”Onbegrijpelijk dat ik dit verlies zo goed heb weten te dragen, maar zoals al gezegd wij zijn intens gelovig en gaan wij steevast naar de kerk.” Het echtpaar is acht kleinkinderen rijk. Het diamanten paar voelt zich gelukkig, mooier kan niet.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief