Eén en hetzelfde dier, vijf verschillende namen.
Eén en hetzelfde dier, vijf verschillende namen. Foto: Twan van Duijnhoven

Lezing “Wezen en waarde van het dialect in Brabant”

dinsdag 13 december 2022 19:30

Op dinsdagavond 13 december a.s. geeft Jos Swanenberg een lezing over het Brabants dialect voor Heemkundekring De Drie Heerlijkheden Zundert in de Harmoniezaal, Sint Bavostraat 62, 4891 CK Rijsbergen. De heer Swanenberg start met een gedachtegang over het wezen en de waarde van het dialect in Noord-Brabant. Daarbij gaan hij in op enkele algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect, en vervolgens op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Zundert en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer.  Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan? Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg en werkt daarnaast bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Daarvoor was hij samensteller van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over taal, cultuur en identiteit. De lezing begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf ca. 19.00 uur. Voor leden van Heemkundekring De Drie Heerlijkheden is het gratis, niet-leden zijn van harte welkom maar betalen € 2,50 entree.

Locatie