Johan Tahon - Van Gogh Prediker
Johan Tahon - Van Gogh Prediker Foto: Vincent van GoghHuis

Johan Tahon exposeert Van Gogh beelden

zondag 26 maart 2023 12:00

Het Vincent van GoghHuis presenteert van 26 maart tot en met 6 augustus 2023 de tentoonstelling ‘Johan Tahon – Van Gogh • Prediker’. Op deze expositie toont de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon (1965) diverse sculpturen van Van Gogh in brons en keramiek. Centraal staat een meer dan levensgroot gipsmodel voor een monument dat hij wil verwezenlijken in Vincents geboortedorp Zundert. Johan Tahon werkt aan een nieuw monument voor Van Gogh. Aanleiding is een lange voettocht die Vincent begin augustus 1879 ondernam vanuit Cuesmes in de Borinage naar Sint-Maria-Horebeke in de Vlaamse Ardennen om te rade te gaan bij de dominee-schilder Abraham van der Waeyen Pieterszen. Zijn ambitie predikant te worden was spaak gelopen en hij zocht advies over zijn toekomst. Dat hij er uiteindelijk voor koos om als kunstenaar verder te gaan is bekend. Niet door te prediken, maar door zijn kunst wilde hij de mensen voortaan troost bieden. Dit gegeven is aanleiding voor de beeldhouwer Johan Tahon een omvangrijk cultuurproject te organiseren in de Vlaamse Ardennen, waar hij een atelier heeft in de gemeente waar Vincent heen ging. Het Van GoghHuis is partner in dit project. In november 2022 heeft Tahon in het gastatelier van het Van GoghHuis het ontwerp voor zijn Van Gogh monument voltooid. Voor het beeld heeft hij zich laten inspireren door Vincents geloof. Het is geïnspireerd op een schilderij van Van Gogh naar de Pietà van Eugene Delacroix. De Christus figuur op dit schilderij lijkt vanwege het rode haar enigszins op een zelfportret. De vorm van het beeld verwijst ook naar de Christus Consolator van Ary Scheffer, waarvan Vincent een prent aan de muur had hangen. De boodschap van verbinding wordt versterkt door het gegeven dat het beeld ook bedoeld is om op plaats te nemen. Zo kunnen kinderen bij Vincent op schoot zitten. Naast het bijna drie meter hoge model van het Van Gogh monument worden diverse studies van Tahon naar Van Gogh en verwante sculpturen uit de collectie van de kunstenaar geëxposeerd. Ook worden in het museum de documentaire Sign of the Times: Mensch (EO 2019, regie: Wilberry Jacobs) vertoond over de spiritualiteit in Tahons werk en een aantal werken van dominee-schilder Abraham van der Waeyen Pieterszen.