Afbeelding
Foto: Willem van Kuijk

Slechtvalk moet straks spinazie van Ardo gaan bewaken

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Een slechtvalk moet er straks voor zorgen dat de geleverde verse producten bij Ardo, zoals spinazie, niet meteen ten prooi vallen aan duiven en kauwen. Donderdag plaatste het bedrijf hiertoe op het dak van het nieuwe vrieshuis met een grote kraan een heuse nestkast voor de valk.

Een slechtvalk die op zoek is naar een territorium, komt er bij Ardo, het in Zundert gevestigde bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van (bereide) bladgroenten,dus meteen warmpjes bij te zetten. De komst van het dier is echter geen overbodige luxe, zo maakt Pascal Surewaard, ploegleider productie, duidelijk. "We hebben op ons terrein al langere tijd problemen met vogels op de plek waar onze verse producten binnenkomen. Het is een walhalla voor duiven en kauwen. Diverse pogingen om ze te verjagen hebben niet geholpen: vogelverschrikkers, een vlieger, het ophangen van nepvogels, het hielp allemaal niets."

Tip

Zijn oom Janus Brosens, vrijwilliger bij het Vogel Revalidatie Centrum (VRC) Zundert, maakte Surewaard erop attent dat het dak van het vrieshuis van Ardo een ideale locatie zou zijn voor een slechtvalk. Die tip was niet aan dovemansoren gericht. Ardo ging in overleg met het VRC en al snel was duidelijk dat de komst van een slechtvalk wel eens dé oplossing zou kunnen zijn voor het probleem met de duiven en kauwen. De nestkast op het dak van het vrieshuis moet de komst van de valk bespoedigen.

Uitnodigend

Dat laatste kan echter nog wel even duren, vermoedt Annemarie Brosens van het VRC Zundert. "Het broedseizoen is net voorbij, de slechtvalken zijn nu hun jongen aan het opvoeden. Maar de nu geplaatste nestkast zal voor slechtvalken zeker uinodigend zijn. De jonge slechtvalken hebben straks immers ook een eigen territorium nodig. Ik heb goede hoop dat er eentje komt. De omstandigheden zijn ideaal: een mooie aanvliegroute, een prachtig natuurgebied, slechtvalken hebben bij Ardo alle ruimte.En als een slechtvalk er eenmaal is, kun je je geen betere vogelverschrikker bedenken. Bij een nest met jongen moet een slechtvalk namelijk flink jagen en dat zullen andere vogels meteen merken."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief