Afbeelding
Foto: Mieke van Meer

VV Wernhout viert 75-jarig bestaan

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

WERNHOUT - Het is 75 jaar geleden dat VV Wernhout werd opgericht. De club met 318 leden is nog springlevend. Wat is eigenlijk het Wernhout-gevoel? In de bestuurskamer aan de Diepstraat leggen zes 'rood-witten' dat gevoel uit.

"Gezelligheid, je op je gemak voelen, een soort familie, je mag me altijd bellen om te helpen, ben hier grootgebracht, zondag is Wernhout-dag... " Dion de Meijer, Sjol Arnouts, Daisy Daems, Nicole Huijbregts, Sjoerd Willemsen, Jan Hereijgers en John Huijbregts verwoorden het ieder op hun eigen manier, maar de gemene deler is duidelijk: VV Wernhout zit in je hart.

Mee naar het veld

Daisy, Dion en Sjoerd werden van jongs af aan door hun ouders op zondag mee naar het voetbalveld genomen om naar het eerste te kijken. "Als er een keer geen wedstrijd was, dan wist ik echt niet wat ik moest doen op zondag", herinnert Sjoerd zich. Vanaf het moment dat het kon, begonnen ze zelf met voetballen. En dat doen ze nog steeds. Daarnaast zijn ze ook als vrijwilliger actief voor hun club. Ze geven training, onderhouden de website of organiseren activiteiten voor de clubleden. Nicole kreeg via de liefde een rood-wit hart. Iedere week kwam ze kijken naar de wedstrijden van haar vriend, nu haar echtgenoot. "Volgens Sjol kon ik dan net zo goed in de kantine komen staan", vertelt ze. Dat doet ze ondertussen bijna 30 jaar.

Allerlei functies

De 77-jarige Sjol vervulde in de afgelopen 63 jaar heel wat functies voor de voetbalclub. "Van elftalleider tot kantinebaas. De bestuurskamer waar we nu zitten, was vroeger de kantine." "Het hol van de Sjol", onderbreken de anderen hem lachend. Nog steeds is Sjol bijna iedere dag op de velden te vinden. Met andere vrijwilligers onderhoudt hij de accommodatie van de voetbalclub. "Ze vragen thuis wel eens of ik er mijn bed niet moet neerzetten." Ook John Huijbregts was en is multi-inzetbaar als het om VV Wernhout gaat. In zijn meer dan 50 jaar lidmaatschap ging hij van actief voetballer naar leider en bestuurslid tot consul die de velden keurt. "Ze weten me meestal wel te vinden. En ik ben graag betrokken." Betrokkenheid is een woord dat eveneens past bij de huidige voorzitter Jan Hereijgers. Hij is lid sinds 1965, speelde vele jaren in het eerste team en was trainer toen de club voor het eerst in haar historie promoveerde naar de vierde klasse. Als groot fan van het spelletje staat hij het allerliefst op de groene mat. Maar de club heeft ook een voorzitter nodig. "En dat heb ik ooit beloofd te gaan doen na mijn trainerscarrière."

Belangrijk voor dorp

Voor het dorp Wernhout is de voetbalclub belangrijk, vinden de clubleden. "Er is niet veel anders te doen hier. Dan ga je dus voetballen", leggen ze uit. "In de loop van de jaren is dat wel een beetje veranderd. Ouders rijden nu gemakkelijker naar andere plaatsen om hun kind te laten sporten. En de vriendinnen van de mannen komen niet altijd naar iedere wedstrijd kijken." Veranderingen die niet alleen voor deze voetbalclub gelden. Iedereen heeft veel meer te doen. Even goed is het druk en gezellig in de derde helft, want aan trouwe supporters geen gebrek in Wernhout. Supporters die vaak een vaste stek hebben langs de lijn. Dion: "Het gebeurt mij tijdens een wedstrijd wel eens dat ik denk 'Hee, die staat er deze week niet.'" "Het valt op dat bij uitwedstrijden er vaak meer supporters van Wernhout zijn dan van de thuisclub", weet Sjoerd. "Gezellig, maar kritisch zijn ze ook, hoor, die supporters. Kom je redelijk tevreden van het veld af, zeggen ze gewoon dat ze het helemaal niks vonden."

Jubileum

75 ben je een heel jaar lang. VV Wernhout vierde dit jubileum dan ook met verschillende extra activiteiten door het jaar heen. De wedstrijd tegen oud-Feyenoord in september was een van de hoogtepunten. Het aanstaande jubileumweekend maakt het feestjaar compleet. Vanwege het jubileum heeft Wernhout een 75 jaar-supporterssjaal laten maken en een eigen biertje laten brouwen: 'Een goudkleurig bier voor een speciaal jubileum' staat er op het etiket. Dit jaar is ook de 'Club van 75' opgericht. Een nieuw initiatief voor mensen die de club een warm hart toedragen. Jan is tevreden met de 53 leden tot nu toe en ziet dat aantal de komende weken nog groeien. "Voor de contributie krijgen ze het speciaal gebrouwen jubileumbier, de rood-witte jubileumsjaal en een jaarlijks uitje. De helft van het contributiegeld besteden we aan de club. Ik mag nu al wel verklappen dat we dankzij die bijdragen binnenkort moderne dug-outs op het veld hebben staan. Die stenen dingen zijn me al jaren een doorn in het oog."

Toekomst

Of ze de komende 25 jaar rooskleurig inzien, nu - net als bij vele andere verenigingen- subsidies en het aantal vrijwilligers terugloopt? "Wernhouters zijn trouw", zegt Jan Hereijgers. "Jarenlang kwamen er geen woningen bij in het dorp. Veel leden verhuisden toen naar een woning buiten Wernhout. Maar ze bleven toch lid van onze vereniging. Dat is tekenend. Net als openstaan voor nieuwe initiatieven, zoals de samenwerking met VV Zundert voor de meidenteams." Ook nieuwkomers weten de club te vinden. "We hebben veel nationaliteiten in huis", lacht Sjol. Hij somt op: Polen, Roemenen en Syriërs." Maar het belangrijkste voor de toekomst van de vereniging is de nieuwbouw in Wernhout. Sjoerd: "Jonge mensen met kinderen, die zorgen voor nieuwe aanwas en extra handjes. Dat is belangrijk voor de toekomst." "Het is hier voor kinderen nog steeds een veilige plek om te sporten en te spelen", weet Nicole. "Wat dat betreft is er niets veranderd in al die jaren. En kunnen we er nog jaren tegenaan."

BIJDRAGE MIEKE VAN MEER

Jubileumweekend

vrijdag 30 november - reünie

zaterdag 1 december - jeugd bezoekt Johan Cruijff Arena en feestavond

zondag 2 december - lunch / katerontbijt

Surf voor meer informatie naar www.vvwernhout.nl

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief