Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Nieuwe permanente trouwlocaties nu echt 'officieel'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Jaiselings Palace in Wernhout en 't Buyten Huys in Rijsbergen mogen zich nu écht permanente trouwlocatie noemen. Dinsdagmiddag tekenden burgemeester Leny Poppe-de Looff en de eigenaren van beide locaties daartoe de overeenkomsten.

Het besluit om Jaiselings Palace in Wernhout en 't Buyten Huys in Rijsbergen de status van permanente trouwlocatie toe te kennen, werd eerder deze maand al genomen door het Zundertse college. Nu kreeg het dus een officieel tintje.


Bijzondere plekken

Dat er met Jaiselings Palace en 't Buyten Huys twee nieuwe trouwlocaties in de gemeente Zundert bij zijn gekomen, komt volgens burgemeester Leny Poppe-de Looff goed uit. Door de verbouwing van het Zundertse gemeentehuis is de officiële Trouwzaal aldaar tot de zomer immers niet te gebruiken. "Al zien we steeds vaker dat bruidsparen graag kiezen voor bijzondere plekken", zegt ze. "Daarvan zijn er met Jaiselings Palace en 't Buyten Huys twee aan toegevoegd. Dat vind ik ontzettend leuk. We moeten als Gemeente Zundert meegaan met de tijd. Bruidsparen hebben zo hun eigen ideeën over de ideale trouwlocatie. Dan moet je ze ook keuzemogelijkheden bieden."

Criteria

Niet elke locatie overigens kan 'zo maar' de status van trouwlocatie toegekend krijgen. Trouwlocaties fungeren voor de wet namelijk als 'het huis van de gemeente' en moeten openbaar toegankelijk zijn. Daarnaast beoordeelt de gemeente de locatie op criteria zoals brandveiligheid, toegankelijkheid, uitstraling en ambiance van de locatie. De exploitant zelf moet een verzoek indienen om aangewezen te worden als permanente trouwlocatie.

Belangstelling

Corine Jochems, eigenaresse van 't Buyten Huys, deed dit nadat er meerdere keren belangstelling werd getoond voor haar in het buitengebied van Rijsbergen gelegen theeschenkerij als trouwlocatie. "De eerste keer gebeurde dat door een zelfstandig trouwambtenaar die er een huwelijk wilde voltrekken. Van lieverlee kwamen er meer verzoeken van bruidsparen. Zelf zit ik zogezegd in de bloemen, dus toen was de link snel gelegd en is het balletje gaan rollen. Bij ons draait het echt om de ceremonie. De aankleding en de bloemen hebben we volledig in eigen beheer. Heel leuk om te doen." Voor Jaiselings Palace was de benoeming tot permanente trouwlocatie min of meer een logisch vervolg, zo maakt Sander Verbeek - samen met Jos Peeters de directie vormend - duidelijk. "Van oudsher zijn we een evenementenlocatie. Hier kan in principe alles, niets is te gek. Al onze zalen zijn daar op afgestemd."

Zes locaties

In 2009 is voor de gemeente Zundert het trouwbeleid vastgesteld waarin is besloten tot het uitbreiden van het aantal permanente trouwlocaties tot een maximum van zes locaties. Dat aantal is nu bereikt met de uitbreiding met het pand 't Buyten Huys, gelegen aan de Hellegatweg 27 te Rijsbergen, en het pand Jaiselings Palace, gelegen aan Wernhoutseweg 181- 183 te Wernhout. Sinds de renovatie van de aan de Molenstraat in Zundert gesitueerde Annakapel in 2013 kende de gemeente Zundert vier permanente trouwlocaties. De andere locaties zijn de Trouwzaal in het gemeentehuis aan de Markt in Zundert, streekhistorisch museum De Weeghreyse aan de Sint Bavostraat 18 in Rijsbergen en Hoeve Klein Zundert aan de Klein Zundertseweg 13 in Klein Zundert. In de gemeente Zundert worden jaarlijks zo'n tachtig (deels gratis) huwelijken afgesloten. De Gemeente Zundert heeft zes 'babsen' (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, babs) in dienst.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief