Afbeelding
Foto: Tasty Tales

Zundert 10 wint gouden medaille bij Dutch Beer Challenge

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Tijdens de prijsuitreiking van de in Rotterdam gehouden vijfde editie van de Dutch Beer Challenge heeft Zundert 10 Trappist van trappistenbrouwerij De Kievit een gouden medaille gewonnen in de categorie 'zwaar donker'. Daarmee mag het bier zich het beste zware en donkere bier van Nederland noemen.

In totaal 70 Nederlandse brouwerijen stuurden gezamenlijk 441 verschillende bieren in om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd.

Trots

"We zijn blij en buitengewoon trots op dit resultaat", vertelt broeder Christiaan van abdij Maria Toevlucht, die verantwoordelijk is voor de brouwerij. "Het is fijn te horen dat een deskundige jury bevestigt dat we met Zundert 10 een heel mooi bier brouwen. We zijn er helemaal blij mee, dat deze eer ons zo snel na de lancering al te beurt valt."

Erkenning

Zundert 10 werd in september vorig jaar voor het eerst op de markt gebracht. Daarmee was een zwaardere tegenhanger van de in 2013 gelanceerde Zundert 8, de 'standaard trappist', een feit. De brouwerij heeft dus ruim de tijd genomen om de tweede Zundert te ontwikkelen en op punt te brengen. Vrij snel na de lancering van haar eerste bier kreeg de brouwerij vragen ook een donker en zwaar bier te brouwen. Daar werd volgens broeder Christiaan bewust mee gewacht. "Het was voor ons een weloverwogen keuze om pas vijf jaar na het eerste bier een tweede bier te lanceren"", zegt hij. "Dat we nu voor dit bier deze erkenning krijgen stemt ons dankbaar."

Quadrupel

Zundert 10 is een quadrupel met een kruidige toets. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug.

Authentiek

Trappistenbrouwerij De Kievit is één van de twaalf brouwerijen ter wereld die het logo 'Authentiek Trappisten Product' mogen voeren. Het bier is binnen de muren van de abdij door de monniken zelf gebrouwen. De brouwerij kent een gelimiteerde productie.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief