Directeuren Monique Elst en Luuk Roozeboom (r) van Uitgeverij de Bode.
Directeuren Monique Elst en Luuk Roozeboom (r) van Uitgeverij de Bode.
AAN DE KEUKENTAFEL MET

Luuk Roozeboom en Monique Elst: ‘Wij maken de leukste krant van allemaal’

Door: Hans van Ooijen Economie

ZUNDERT - Wat drijft ondernemers? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met’ gaan we in gesprek met ondernemers. We beginnen dit jaar met een kijkje in de keuken bij ons eigen bedrijf. We interviewen Monique Elst en Luuk Roozeboom, eigenaren van de uitgeverij Bode. Zij geven ook de Zundertse Bode uit. 

Zo, het kostte mij de nodige moeite om jullie aan deze tafel te krijgen. Hoe komt dat?
Luuk: “Tja, wat zal ik zeggen? We maken deze krant voor onze lezers en onze klanten. Niet voor onszelf. Op dit moment maken we in totaal 15 kranten in een oplage van 350.000 stuks. Om je een indruk te geven: de oplage van de Volkskrant is veel lager. We hoefden niet zo nodig met ons hoofd in ons eigen blad. Maar ja, jij liet je niet afwimpelen…”

Monique: “Klopt, ik geloof niet dat jij genoegen nam met een “nee”. Aan de andere kant denk ik ook dat het wel eens leuk is als de lezers kunnen zien wie er achter dit blad zit. Leuk aan het begin van dit nieuwe jaar, maar hierna verdwijnen we weer gauw naar de achtergrond”

Hoe zijn jullie bij deze krant terecht gekomen?
Monique: “Ik heb de opleiding tot registeraccountant afgerond en werkte bij accountantskantoor Witlox. Een goede klant was Drukkerij Vorsselmans, die dit blad ook uitgaf. Ik kwam er graag: de hele sfeer, het hele bedrijfsmatige proces. Voor mij stond altijd al wel vast dat ik in het bedrijfsleven wilde werken en zo heb ik op een gegeven moment de overstap gemaakt. Ik heb me hier meteen met de bedrijfsvoering bezig gehouden. Het cijfermatige was maar een onderdeel. Toen Wim Vorsselmans bekend maakte dat hij de uitgeverij wilde verkopen en een kandidaat koper had, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of hij ook niet aan een zogenaamde management buy out, of te wel een overname door zijn eigen management, had gedacht. Zo is de bal gaan rollen. In 2011 hebben we de zaak overgenomen”

Luuk: “Na een grafische opleiding had ik diverse functies achter de rug. Ik was ook korte tijd ondernemer. Het ondernemerschap zit bij Monique en mij niet echt van kind af aan in het bloed. Sedert 2008 was ik hoofd verkoper bij Vorsselmans. Op een geven moment kwam Monique met het plan de zaak over te nemen. Laten we maar zeggen dat ik wel gewend ben om wat te verkopen, maar op dat moment was ik zelf letterlijk meteen verkocht…ik vond het een geweldige mogelijkheid”.

Monique: “Ik zou het nooit alleen gedaan hebben. Weet je, wat dat betreft moet je ook je beperkingen kennen. Ik ben meer voor het werk op de achtergrond: de organisatie en het financiële. Dat zit wel een beetje in mijn karakter. Ik ben wat zachtaardiger: Luuk is veel commerciëler dan ik en kan ook harder zijn”.

Luuk: “ Wat dat betreft zijn we echt een hele goede match. Ik ben inderdaad commerciëler, wat zakelijker. Ik vind het erg leuk om nieuwe dingen te bedenken. Maar ik ben ook heel slecht in het afmaken van dingen. Monique vult dat dan weer perfect aan”.

Een onverwoestbare vriendschap?
Monique: “In zekere zin wel. Maar we lopen bij elkaar niet de deur plat en komen niet standaard op elkaars verjaardagen of zo. Maar we werken zoveel samen, dat het contact onbewust toch zeker verder gaat dan alleen een zakelijke band. Laten we ook realistisch zijn: Luuk is net 60 geworden, en daar moet ik dan standaard bij zeggen dat je dat nog niet ziet, haha, maar de kans is reëel dat ik ooit in een andere setting doorga. Dat is echter zeker nog niet aan de orde. Ik zal het eerlijk zeggen: we mijden dat onderwerp eigenlijk bewust”.

Luuk: “Eens. Het is meer dan alleen een zakelijke band en die zal er zeker nog lang zijn. Zolang ik hier nog de trap met twee treden tegelijk neem en ik er zo veel plezier in heb, zullen alle 38 medewerkers het voorlopig ook met mij moeten doen..haha, maar dat zal geen probleem zijn: we hebben echt een fantastisch team”.

Over de toekomst gesproken: hoe zien jullie dat bij een papieren blad in een digitale wereld? 
Monique: “Ik ben er van overtuigd dat er behoefte blijft bestaan aan onze krant. Natuurlijk neemt internet een steeds prominentere plaats in. Maar het lokale nieuws dat wij brengen vind je niet op internet. En ons lezerspubliek blijft aangroeien. Een 16-jarige zal onze krant niet openslaan, maar als hij of zij gesetteld is en zelf kinderen krijgt, dan is er weer interesse in het lokale nieuws en is het hartstikke leuk om bijvoorbeeld iets over het elftal van zijn eigen zoon te lezen. Vergeet niet: alle andere kranten staan vol kommer en kwel. Ons lokale nieuws is eigenlijk veel leuker om te lezen. In onze kranten staat veel meer positief nieuws: nieuws dat dichtbij je staat. We zijn eigenlijk de leukste krant die er is”.

Luuk: “Wij zijn echt nog steeds verbaasd wat een impact deze krant heeft. Als er ergens een keer bezorgproblemen zijn, dan staat de telefoon niet stil. Ongelofelijk. Het meest bijzondere telefoontje dat we daarover ooit gehad hebben was nog wel de mijnheer die zei: “als die krant er nu niet binnen twee uur is, dan bel ik de politie!”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jullie wel eens aan de keukentafel willen zitten?
Luuk: “Zo, daar verras je me mee…haha…Ik bewonder mensen die ondanks tegenslag bijzondere prestaties verrichten. Neem bijvoorbeeld sporters op de Paralympics. Of iemand die uit een underdog positie een echte winnaar wordt. Iemand als Mohamed Ali. Zet mij daar maar mee aan tafel. Ik ben zeer benieuwd naar hun drive; waar ze de kracht vandaan halen”

Monique: “De ondernemer Adriaan Mol uit Breda. Hij heeft geen vervolgopleidingen genoten. Maakte een spelletje toen hij 15 was en vroeg gebruikers een euro te doneren. Het geld stroomde binnen. Met betaalservice Mollie werd hij onvoorstelbaar rijk. Een geweldige jonge ondernemer waarmee ik graag eens een boom over ondernemerschap zou willen opzetten”.

Naam: Monique Elst
Leeftijd: 47 jaar
Burgerlijke staat: gehuwd met Hans van Baal, moeder van Franske (11) en Luna (9), bonusmoeder van Demi (23) en Levi (18)
Hobby’s: “Eigenlijk kom ik tijd te kort. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan wandelen of horecabezoek. Ik kom ook graag en regelmatig in Zeeland. Lekker varen. Of gewoon thuis met mijn gezin, moeilijker hoeft het niet.”

Naam: Luuk Roozeboom
Leeftijd : 60 jaar
Burgerlijke staat: vriendin Ellen Peeters, vader van Maartje (31), Carlijn (29), Anne (18) en Nikkie (15)
Hobby’s: “Wielrennen, mountainbiken en zeilen.  Als het maar beweegt: ik kan eigenlijk gewoon niet stilzitten.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief