Groepsfoto Gilde Sint Joris
Groepsfoto Gilde Sint Joris Foto: Gilde Sint Joris

Gildejaar van Gilde Sint Joris Rijsbergen

Sport en vereniging

RIJSBERGEN - Het gilde is heropgericht in 1707 en sindsdien altijd actief. Volgens de geschiedenis, zie boek, Drie Eeuwen Gilde Sint Joris Rijsbergen, beschikbaar in de bibliotheek. Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 300 actief zijn van het gilde. Voor degenen die meer willen weten van Sint Joris of van de gildes in het algemeen, is dit een aanrader.

In de loop van afgelopen jaar hebben diverse gezelschappen een bezoek gebracht aan het gilde en zijn zeer enthousiast en wellicht zijn er nieuwe leden voor het gilde bij. In de loop van het jaar zijn,in de wedstrijden met de grote kruisboog op 60 meter, door de gildebroeders weer diverse prestaties geleverd. Zo is de openingsschieting van het seizoen om de Fondsdouenburgprijs gewonnen door Leo Marijnissen en de Keindjesprijs met de kermis door Anton van der Heijden. Tijdens het seizoen worden interne wedstrijden gehouden en deze zijn in 2023 gewonnen door: Rotten cat. Ere Frank Pellen. cat. A Cees Martens en cat. B. Leo Marijnissen. De winnaars van de vrije banen zijn: cat. Ere Rob van der Heijden, cat. A Kees Daemen en cat. B :eo Marijnissen. Bij de wedstijden van Het Verbond van Sint Jorisgilden in België waren de gildebroeders ook niet onbetuigd en wonnen de volgende prijzen. In Meer, André Frijters, en in Meerle Rob van der Heijden, beiden eerste prijs categorie ere. Bij het zestal beker Dupret in Meerle was Frank Pellens eerste. Frank Pellens, de hoofdman van het gilde, was bij het individueel kampioenschap van het Verbond tweede, met een gemiddelde van 33,5. Verder was dit jaar Hugo Hoppenbrouwers 50 jaar lid. Dit is gevierd  met een uitgebreide receptie en een feestschieting voor de gildebroeders van het Verbond.

De moeite waard

Het is beslist de moeite waard om eens kennis te maken met het gilde, haar tradities en activiteiten. De locatie van het gilde is bij de lezer wellicht bekend maar een bezoek aan het gilde, in ‘t Rijkepad te Rijsbergen, op donderdagavond is een aanrader. In het verleden bezochten diverse klassen van de St.Bavoschool, tijdens de lessen, het gilde. Vele jongelui van nu zullen zich dat zeker herinneren.

Toen konden zij nog geen boog vasthouden maar nu zijn ze daar zeker toe in staat. Kom langs en probeer het. Welkom bij gilde Sint Joris.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief