Stock foto
Stock foto Foto: Drazen Zigic

Aanhoudend tekort aan huisartsen in West-Brabant: ‘Het is een zaak van lange adem’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het groeiende tekort aan huisartsen heeft aanzienlijke gevolgen voor de inwoners van West-Brabant en vereist een gezamenlijke inspanning om de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg te waarborgen. Martijn Kilsdonk, algemeen directeur van de Huisartsencoöperatie West-Brabant (HCWB), werpt licht op dit groeiende probleem en de maatregelen die worden genomen om een duurzame oplossing te vinden. “Als je geen huisarts hebt, dan heb je feitelijk geen toegang tot de rest van de zorg”

Het huisartsentekort is niet langer beperkt tot een regionaal probleem, maar strekt zich uit tot het hele land. Martijn Kilsdonk, algemeen directeur van de Huisartsen Coöperatie West-Brabant (HCWB), benadrukt dat het aantrekkelijker moet worden gemaakt voor afgestudeerde huisartsen om praktijkhouder te worden. “We zien dat veel afgestudeerde huisartsen ervoor kiezen om waar te nemen als huisarts en dat ze minder vaak kiezen om praktijkhouder te worden,” merkt Kilsdonk op. De uitdagingen worden echter groter door de vergrijzing en de druk op huisartsen, wat leidt tot een grotere behoefte aan zorgprofessionals dan momenteel beschikbaar zijn.

Impact op inwoners
Het tekort aan huisartsen heeft directe gevolgen voor de inwoners van West-Brabant. “Als je geen huisarts hebt, dan heb je feitelijk geen toegang tot de rest van de zorg,” legt Kilsdonk uit. Het belang van een persoonlijke en langdurige relatie tussen huisarts en patiënt wordt onderstreept. “Een huisarts kent zijn patiënten het beste en begrijpt welke zorg noodzakelijk is.”

HCWB neemt actieve maatregelen om het huisartsentekort aan te pakken:

Vergroten van de aantrekkelijkheid van werken in de regio door praktijken te ondersteunen. Samenwerking met huisartsenopleidingen om afgestudeerde huisartsen aan te moedigen zich te vestigen in West-Brabant. Vooruitlopen op vacatures door actief huisartsen te werven. Ondersteuning bieden aan leden bij het vinden van opvolgers en het aanpakken van praktische problemen. Overleg en afspraken met gemeentebesturen en andere instanties om obstakels weg te nemen.

Concrete stappen voor oplossingen
In een vastberaden poging om het huisartsentekort te bestrijden, heeft HCWB een reeks doelgerichte maatregelen ondernomen. Deze maatregelen zijn gericht op het vergroten van de aantrekkelijkheid van het werken in de regio, het stimuleren van afgestudeerde huisartsen om zich te vestigen in West-Brabant en het anticiperen op mogelijke tekorten. Bovendien omvat hun aanpak het bieden van praktische ondersteuning aan hun leden en het aangaan van constructieve gesprekken met gemeentebesturen en andere instanties om eventuele belemmeringen weg te nemen. Met een holistische benadering en een gemeenschapsgerichte visie zet HCWB zich in om een duurzame oplossing te vinden voor het dringende huisartsentekort.

Samenwerking en toekomstvisie
HCWB werkt nauw samen met ketenpartners, ziekenhuizen, opleidingen en overheden om de huisartsenzorg in West-Brabant aantrekkelijk en duurzaam te houden. Kilsdonk onderstreept dat dit een gezamenlijke inspanning is. “Het is een zaak van lange adem,” merkt hij op. Terwijl het huisartsentekort blijft uitdagen, benadrukt Kilsdonk de noodzaak om de eenvoud van huisartsenzorg te behouden en de zorg niet te overcompliceren. Door samenwerking en investeringen in digitale oplossingen wil HCWB de druk verminderen zonder afbreuk te doen aan persoonlijk contact.

“Wij willen er samen voor zorgen dat iedere inwoner van ons werkgebied toegang heeft tot huisartsenzorg”, aldus Martijn Kilsdonk. De inspanningen van HCWB en hun partners zijn gericht op het verzekeren van kwalitatieve en toegankelijke zorg, zelfs in tijden van uitdaging. 

Via www.huisartszoeken.nl kunnen mensen zich melden als ze geen vaste huisarts hebben, maar die wel zouden willen. 

Martijn Kilsdonk -


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief